PannErgy Nyrt: Megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútfúrása - Gazdasagportal.hu

PannErgy Nyrt: Megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútfúrása

Megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútjának fúrása – közölte a PannErgy Nyrt., a munkálatokat irányító DD Energy Termelő és Szolgáltató Kft. tulajdonosa szerdán az MTI-vel.

A Győr mellett fekvő Pér községnél elindult beruházás várhatóan évi 340-400 terajoule-nyi hő leadását biztosíthatja. A közlemény szerint már ez év februárjában megkezdték a munkaterület előkészítését, valamint az engedélyeztetési eljárást.
A győri kútrendszerhez, a beruházáshoz kapcsolódó első fúrás célja a geotermikus kutatás, a földtani képződmények geotermikus jellemzőinek, hidraulikai viszonyainak, vízadó képességének feltárása 2400 méteres mélységig. A munkálatok ezen szakasza várhatóan két hónapon keresztül tart – írják.
Emlékeztetnek arra: a projekthez a PannErgy Csoport egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el tavaly szeptemberben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatán.
„Társaságunk egy újabb lehetőséget kapott, hogy bebizonyítsa a magyar tudás és szakértelem világszínvonalú, hiszen a Kelet-Közép-Európa legnagyobb geotermikus beruházását, – a Miskolci Geotermikus Projektet – követve újabb európai mértékkel nézve is jelentős hévízi aktivitásra épülő zöldenergia hasznosítást kezd el Győr térségében” – idézi a közlemény Tóth Péter vezérigazgatót, a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának tagját.
Egy hónappal ezelőtt jelentették be az Audi Hungaria Motor Kft. illetékesei, hogy a jövő év végétől az e projekt keretében nyert geotermikus energiával fedezi jármű- és motorgyára hőszükségletének hatvan százalékát a győri autógyár.
Akkori közlés szerint a társaság 17 éves, további 15 esztendőre szóló opciót is tartalmazó megállapodást kötött a PannErgy Csoporttal, amely a kútból nyert, körülbelül száz fokos vizet, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolja a talajba.
Achim Heinfling, az Audi Hungaria Motor Kft. motorgyártásért felelős ügyvezetője ugyanakkor jelzte: a társaság “a hosszú távú fenntartható mobilitást klímasemleges helyszínekkel kapcsolja össze”, ennek lényeges eleme a hatékony és takarékos anyag- és energia-felhasználás, amelynek eredményeként 2010 és 2013 között átlagosan évi 3,7 százalékkal csökkent a gyár energiafelhasználása.
Az ügyvezető emlékeztetett arra: korábbi célkitűzésük szerint 2018-ban a 2010-es érték háromnegyede lesz a vállalat energia-felhasználása.(MTI)

Scroll To Top