Pannergy gyorsjelentés – Komoly veszteség a Pannergy háza táján

A PannErgy Nyrt. 514 millió forint konszolidált nettó veszteséget szenvedett el az első félévben, ezzel az előző év azonos időszakához képest több mint duplájára emelkedett a cégcsoport vesztesége  – derül ki a társaság által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentésből.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság konszolidált árbevétele 359 millió forintot ért el az időszakban, ez 10 százalékkal múlja alul az előző év hasonló időszakának értékét. A beszámoló szerint a csökkenés elsődleges oka technikai: a Pannergy kezelésében álló ingatlanokon felmerülő bérlői elektromos áram fogyasztások és egyéb költségek, a társaságon „átfolynak” (közvetített energia), így mind árbevételként, mind közvetlen költségként megjelennek.
A működési veszteség 334 millió forint volt az idei első félévben, szemben a 2012 január-júniusi 207 millió forintos mínusszal.
A pénzügyi műveletek eredménye 133 millió forint veszteség, míg az előző év azonos időszakában 12 millió forintos veszteséget könyvelt el a cégcsoport. A pénzügyi eredményre negatívan hatott a forint euróval szembeni gyengülése, illetve a kamatkülönbözet alakulása, valamint a Synergon értékesítési ügylet pénzügyi zárása – írja a Pannergy.
A társaság emlékeztet arra, hogy a második negyedévben – május 7-én – adták a Miskolci Geotermikus Projekt első szakaszát. A beszámoló szerint a projekt beindítása 35 millió forintos  árbevételt eredményezett (mintegy 11 500 gigajoule hő eladása eredményeként) 2013. június 30-ig, de ebből 25 millió forintot a beruházással szemben számoltak el, mivel ez a bevétel az aktiválás előtti időszakra esett. Így 2013. második negyedévben a miskolci projekt árbevételeként 10 millió forintot mutatott ki a Pannergy. 2013. július 1-jétől fűtési idényen kívül átlagosan havi 10 000 gigajoule hő eladásával számol a Pannergy.
A PannErgy Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik, a papír a csütörtöki kereskedést 302 forintos árfolyamon zárta. A részvények árfolyama az utóbbi egy évben 287 és 623 forint között mozgott.(MTI)

Scroll To Top