Padlógázon a magyar gazdaság

Döntően a beruházások gyarapodásának köszönhetően egyre jobban gyorsul a magyar gazdaság növekedése, amit a kedvező külső kilátások is támogatnak. A Takarékbank elemzői magasabb, 3,9 százalékos GDP-növekedést várnak 2017-re, jövőre pedig 4,1%-osat.

Alapvetően támogató külső környezet, mérséklődő kockázatokkal
A magyar gazdaság külső környezete a Takarékbank elemzői szerint alapvetően továbbra is támogatja Magyarország növekedési és egyensúlyi kilátásait. Európa ugyan továbbra sem a világgazdaság növekedési centruma, de a fejlődés enyhén gyorsul, amit a javuló konjunktúramutatók és a hosszú évek után először 10 százalék alá mérséklődő munkanélküliség is jelez. Ázsiában (különösen Kínában) lassul ugyan a gazdasági növekedés, de kiszámítható, fokozatos ütemben, míg Amerikában az új elnök ígéreteinek megvalósítása még várat magára, a növekedés pedig feltehetően átmenetileg lelassult. Reálgazdasági értelemben tehát a kilátások enyhe mértékben javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

A külső finanszírozási feltételekről ugyanez mondható el, hiszen Európát továbbra is laza monetáris kondíciók jellemzik, ami még az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleg gyorsabb kamatemelési üteme mellett is támogatja a magyar eszközárak alakulását. A kockázatok ugyan némileg csökkentek, azonban továbbra sem elhanyagolhatóak. A gyorsabb növekedés mellett ugyanis Amerika némileg a bezárkózás felé fordulhat, ami a világgazdasági kereskedelemre is hatással lehet, bár erre eddig nem került sor. Emellett Európában a Brexit és a bankrendszer állapota adhat okot az aggodalomra, ám ezen kockázatok is kezelhetőnek tűnnek. Eközben egy meredekebb ázsiai lassulás és több geopolitikai feszültség esetleges negatív hatását sem szabad alábecsülni.

Jelentősen gyorsul a növekedés üteme
Az előzetesen megjelent beruházási adatok után nem okozott meglepetést, hogy döntő mértékben a beruházások fellendülése okozta a hazai GDP gyorsulását. Az előzetesen megjelent havi kiskereskedelmi adatok pedig a fogyasztás némi lassulására utaltak, amit a GDP-adatok is megerősítettek. A külkereskedelem azonban az érdemben javuló európai konjunktúrának köszönhetően a várakozásokkal szemben pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Noha az erős tavalyi második negyedéves bázis és munkanaphatás miatt az idei második negyedévben lassulásra lehet számítani, a tavalyi, kevésbé erőteljes harmadik-negyedik negyedéves bázis miatt fokozatosan újra gyorsul a növekedés, amit az igen kedvező hazai és külső kilátások is támogatnak. Mivel az igen jelentős reálbérnövekedés ellenére a fogyasztás gyorsulása még várat magára, ez a következő negyedévekben számottevően erősödhet, amit a lakossági megtakarítások meredek növekedése is támogat. A reálbérnövekedésnek április-májusban további lökést adhat, hogy számos állami és magánvállalatnál ekkortól emelik a béreket. A tavaly elkezdett lakás- és irodaépítések átadása a második félévtől várható, de jó részük áthúzódik jövőre és azutánra is.

A beruházások élénkülését a már megjelenő EU-transzferek is támogatták, azonban az ezekhez kapcsolódó beruházások túlnyomó része még csak a közeljövőben indul, így ezek is tovább gyorsíthatják a beruházásokat. Az állami beruházások a közeljövőben futhatnak fel, valamint az igen jelentős autóipari beruházások mellett a versenyszféra beruházásait a tartósan alacsony kamatkörnyezet, az alacsonyabb társasági adó és szociális hozzájárulási mértékek, valamint a munkaerőhiány és a bérköltség-emelkedés is támogatja, mivel a vállalati termelékenységet is növelni kell. A beruházások meredek gyorsulásának hatásait azonban ellensúlyozza a beruházások magas importigénye, így a külkereskedelmi többlet várható csökkenése némileg fékezi a gazdaság növekedését. Az európai kilátások szintén kedvezőek, így az idén a GDP növekedése megközelítheti, jövőre pedig – az új autóipari kapacitások üzembe helyezésével – meg is haladhatja a 4 százalékot. Idén 3,9 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top