Óvatosan a longolással, még pár hétig lehetnek további esések

Jelentős esést szenvedtek el a tőzsdék a brit kilépés miatt, ma reggel a DAX Index 10%-os csökkenéssel nyitott. A nagy európai bankok 10-15%-os visszaesést is produkáltak. Nem érdemes bevásárolni ezekbe a mínuszokba, mert még 1-2 hétig lehetnek alacsonyabb árszintek a mostaninál.

Nagy meglepetést okozott a szigetország, hogy végül úgy szavaztak, hogy kilépnek az Európai Unióból. Ez a kimenetel beindíthat egy olyan folyamatot, ami az EU-ra nézve nem sok jóval kecsegtet. A Brexit mind a brit gazdaságra, mind pedig az Európai Unióra rendkívül rossz hatással van. David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke jelezte, hogy egy 3 hónapos átmeneti időszakot követően lemond a posztjáról. Jelenleg az országban egy politikai válsághelyzet is van kialakulóban.

tozsde_osszeomlas1Most fel kell készülnünk egy nagy fokú bizonytalanságra, ami a részvénypiacoknak nagyon nem tesz jót. Ez a helyzet még rosszabb annál is, mint ha egy biztosan tudott rossz dolog történik meg. Ez a kilépési procedúra akár 2 évig is elhúzódhat, ami azért nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban az európai piacok végig nyomás alatt lesznek. A piacok a természetéből adódóan, viszonylag hamar hozzászoknak és beárazzák az árfolyamukba az ilyesfajta történéseket.

A német részvényindex, a DAX mínusz 10%-al kezdte meg a kereskedést, amire nem volt példa még a hitelválság legrosszabb pillanataiban sem. Azért még nem kell keresztet vetni, hiszen látszik, hogy korrigálnak felfelé a piacok és a német részvénypiac is már valamennyi mínuszt ledolgozott azóta.

Akik a legjobban megsínylették a Brexitet, azok az európai bankpapírok, van olyan francia pénzintézetek is akik 10-15%-os mínuszt is produkáltak. Akik szintén megszenvedték azok a légitársaságok részvényei, a repülési jogokkal kapcsolatos bizonytalanságok 20-25%-os esést is okoztak.

Vannak olyan országok is akik felülteljesítettek, ilyen a magyar tőzsde is, nagy mínuszban kezdtünk mi is, de szépen elkezdtük ledolgozni az esést. A mi közvetlen brit kitettségünk az viszonylag alacsony, persze így is vannak veszélyeg amik érintenek minket.

Ezek az események jelentős kockázatok a részvénypiacokra nézve, így érdemes óvatosnak lenni. Nem jó ötlet nagyon bevásárolni ezekbe a mínuszokba, hiszen az elkövetkezendő 1-2 hétben még lehetnek alacsonyabb szintek is a jelenlegieknél.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top