OTP Jelzálogbank: jelentősen lassulhat az újlakás-kínálat csökkenése Budapesten

Az OTP Jelzálogbank elemzése szerint Budapesten az idei év trendfordulót hozhat az új lakások kínálatában: megállhat vagy jelentősen lassulhat a 2010 óta tartó drasztikus zsugorodás, az értékesítési célú építési volumen évenkénti feleződése.

A társaság pénteki közleménye szerint a fővárosban másfél éve havi 120-140 új társasházi lakás talál vevőre. Az idei év első hat hónapjában – hasonlóan 2012 mindkét fél évéhez – mintegy 750 új építésű társasházi lakást értékesítettek.
A Budapesti Újlakás Értéktérkép nevű elemzésük szerint az élen a XIII. kerület áll, ahol az eladási volumen meghaladta a százat, mögötte pedig szorosan a VIII., a XI., valamint a III. kerület következik, 70 és 100 közé eső tranzakcióval. A sor végére került az V., a XXIII., a XII., a XVI., az I., valamint a VII. kerület, ahol tíz alatt maradt az eladott új lakások száma.
A közlemény idézi Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét, aki elmondta: a lakáseladások nagy visszaesése 2009 második felében következett be, és azóta általában ezer alatt maradt a féléves értékesítési volumen. Az elemzések azt mutatják, hogy a válság piacromboló hatását, amelyet a tavaly megemelt áfa csak fokozott, a közel egy éve újra bevezetett szocpol egyelőre nem tudta ellensúlyozni – mondta.
Szerinte biztató trend, hogy az idén megállhat vagy jelentősen lassulhat az új lakások kínálatának 2010 óta tartó drasztikus zsugorodása. Az elmúlt években a stagnáló kereslet miatt gyakorlatilag leálltak az ingatlanberuházások, emiatt mostanra ötéves mélypontjára esett az eladatlan lakáskészlet. Ma mindössze 2300 átadott lakásból választhatnak a vevők. Ez olyan szint, ahol mind több ingatlanfejlesztő szállhat be újra a piacra – mondta.
Az OTP Jelzálogbank elemzése szerint a kínálati árak változatosak: a 2013-ban átadott beruházások közül a legolcsóbb kerületek 250 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral továbbra is a XVII., a XX., valamint a XXIII. Pest peremi részén azonban az új lakások jelentős részét szerkezetkészen, belső burkolási munkák és szaniterek nélkül adják át. A legdrágábbak a lakások a II., és a XII. kerületekben, itt az átlagár négyzetméterenként 7-800 ezer forint között van. Egy-egy luxusminőségű, frissen átadott panorámás lakás ára elérheti akár a 200 millió forintot is az elemzés szerint.
Az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint az első fél évben mintegy 450 értékesítési céllal épített társasházi lakást adtak át Budapesten, az év második felére további 1100 ingatlan építését tervezik a beruházók. Sokéves tapasztalat szerint ennek legalább a harmada átcsúszik majd 2014-re, vagy rossz esetben leáll menet közben, így összességében az értékesítési céllal épített lakásszám az idén elérheti az ezret.
Az új kínálat közel felét a VIII. kerület adhatja, ahol három nagy társasház mellett két tetőtéri projektet is átadhatnak még az idén. A XIII. kerület áll a dobogó második fokán várhatóan 300 feletti megépülő lakásszámmal. Jócskán lemaradva mögöttük, 90 és 120 közötti várható új kínálattal a III., a VI., a IX., a XI., valamint a XIV. kerület következik. Érdekesség, hogy 2013 az I., a XIX., valamint a XXI. kerületben új társasházi lakás átadása nélkül telhet el – olvasható az OTP Jelzálogbank közleményében.
Az elemzés rávilágít arra is, hogy továbbra is nagyon jó helyzetben vannak a vevők, akik között egyre nő a befektetési célú vásárlók száma.(MTI)

Scroll To Top