OTP gyorsjelentés – Rosszabb minőségű hitelportfolió

Az OTP Bank csoportban gyorsult a portfólió romlása a második negyedévben – mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Csoport 2013 első féléves eredményeit bemutató csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

A konszolidált számok szerint a második negyedévben 90 milliárd forinttal nőtt a 90 napon túli késedelembe jutott hitelek állománya, ennek hatására csökkent ugyan a céltartalékkal való fedezettség, de a szintje az egy évvel korábbit így is meghaladta 2 százalékponttal, 78,6 százalékot tett ki.
A vezérigazgató-helyettes az egyik negatív meglepetésnek nevezte az eddig igen jól teljesítő orosz leánybank nyereségének jelentős csökkenését. Elmondta: az orosz leánypénzintézetnél az első félévre jutó 13,4 milliárd forintos nyereség 54 százalékkal marad el a tavalyi első félév hasonló adatától, miközben jelentősen romlott az ügyfelek fizetési hajlandósága, és a 90 napon túli késedelmes hitelek állománya elérte a 20,6 százalékot az oroszországi leánybank esetében.
Bencsik László a várakozásokat jelentősen meghaladó második negyedéves eredménnyel kapcsolatban kifejtette: a 36 milliárd forintos banki különadót az első negyedévben könyvelték el, a második negyedévben számolták el a tranzakciós illeték pótadójának 16 milliárd forintos összegét, ezek összesen mintegy 42,7 milliárd forint összegben hatottak az első féléves adózás utáni nyereségre. A Mol részvények saját, OTP részvényre cserélése a negyedévben 2,6 milliárd forinttal javította a nyereséget.
A vezérigazgató-helyettes szólt arról is, hogy nőtt az OTP Bank aktivitása a magyarországi vállalatok hitelezésében.
Kifejtette: miközben éves szinten a magyarországi hitelintézeti szektor vállalatoknak történő hitelnyújtása 9 százalékkal csökkent az idei első félévben, addig az OTP-nél 2 százalékkal bővült a vállalati hitelezés, az OTP Bank részesedése ezzel 11,1 százalékra emelkedett a magyarországi vállalati hitelállományból.
Megemlítette azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjában az OTP által kapott hitelkeretben, amelynek összegét nem közölték, az első pillér javára várhatóan átcsoportosítást hajtanak végre, az első pillér igényléseinek 60 százaléka új hitelre esik, a refinanszírozási hitelek iránt kisebb a kereslet.
Mint mondta: az OTP abban bízik, hogy a vállalatok érdeklődése a további hitelkeresletet is növeli, hozzátéve, a bank akár több száz milliárd forint saját forrást is kihelyezne a magyar piacon.
Bencsik László sikeresnek tartotta az árfolyamgát intézményét, a teljesítő ügyfélállomány a hitelintézeti szektort tekintve 46 százalék, az OTP-nél 49 százalékot ér el – mondta. A bankszektor szintjén a devizahitelesek éves törlesztőrészlete mintegy 39 milliárd forinttal csökkent, ez a törlesztőrészletek éves terheiben 25 százalékos csökkenést idéz elő.
Kérdésekre válaszolva Bencsik László kiemelte: az esetleges akvizíciós lehetőségeket, tárgyalásokat befolyásolhatják a magyarországi devizahitelesek megmentésével kapcsolatos tervek, az e körüli bizonytalanság, főleg, ami a magyar bankpiacon való esetleges vásárlásokat illeti, de továbbra is figyelemmel kísérik a lehetőségeket.(MTI)

Scroll To Top