Osztrák lap: a migránsok negyven százaléka nem mond igazat az életkoráról

Az Ausztriába érkező menedékkérők csaknem fele fiatalabbnak vallja magát a valós életkoránál – ez derült ki a múlt évben végzett szakértői vizsgálatokból a Kronen Zeitung című napilap csütörtöki értesülése szerint.

Tavaly 288 bevándorlót vetettek alá vizsgálatnak, közülük 112-ről derült ki, hogy nem mondott igazat az életkorát illetően.
2018-ban 488 kísérő nélküli fiatal fordult menekültstátusért Ausztriában, aki kiskorúnak vallotta magát. Közülük 288 idősebbnek tűnt, ezért velük kapcsolatban szakértői vizsgálatot kezdeményeztek. A vizsgált menedékkérők közül 112-ről kiderült, hogy valójában már nagykorú.

Az ügyben a belügyminiszter is megszólalt. Herbert Kickl azt mondta: a menedékkérők azért vallották magukat kiskorúnak, hogy különféle előnyökhöz jussanak, például a családegyesítés keretében később a családtagjaik is Európába jöhessenek. Hangsúlyozta ugyanakkor: épp ezt szeretnék megakadályozni az életkor megállapítására irányuló vizsgálatokkal.
Az ehhez hasonló ügyek felderítése jelentős feladatot ró a hivatalokra, annak ellenére is, hogy a 2018-as adatok szerint a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a beadott menedékkérelmek száma Ausztriában – írta az osztrák lap.(MTI)

Scroll To Top