Orosz lapok: orosz szakértők szerint nem okoz gondot az orosz-ukrán kormányközi megállapodások felmondása

Orosz szakértők szerint nem okoz gondot a Dnyeszteren túli területen állomásozó orosz katonai békefenntartó egység működésében, hogy Kijev több orosz-ukrán kormányközi megállapodást felmondott, egy moszkvai külügyi forrás viszont sajnálattal vette tudomásul az ukrán döntést, a szakadár térség képviselője viszont Moszkvát vádolta azzal, hogy feladja a Moldovai Köztársaságtól való függetlenségét 1990-ben kikiáltó területet – derült ki a pénteki orosz lapokból.

Az ukrán törvényhozás csütörtökön felbontotta az Oroszországgal 1993-ban kötött katonai együttműködési megállapodást, illetve a három évre rá aláírt, a katonai hírszerzés együttműködéséről szóló egyezményt is. Hatályon kívül helyezte továbbá a titkos információk közös védelméről szóló szerződést.
A felmondást Kijevben azzal indokolták, hogy Oroszország 2014 februárja óta katonai agressziót folytat Ukrajna ellen, törvénytelenül megszállta és elcsatolta a Krímet, a keleti Donyeck és Luhanszk megyékben nagy területeket tart ellenőrzése alatt, ahol fegyveres szakadár mozgalmat szervezett. Kijev felmondta a többi között azt a megállapodást is, amely engedélyezte a Moldovában, a Dnyeszteren túli szakadár területen állomásozó orosz katonák áthaladását Ukrajna területén – emlékeztetett pénteken a Vedomosztyi című orosz napilap.
A Dnyeszteren túli területre a szakadárok és a moldovai hatalom között 1992-ben kitört fegyveres konfliktust követően vonultak be az orosz békefenntartók Oroszország és Moldova elnökei által aláírt egyezmény alapján. A kontingensben moldovai, Dnyeszteren túli és orosz katonák szolgálnak.
A Vedomosztyinak egy név nélkül nyilatkozó orosz külügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy Moszkva sajnálattal vette tudomásul a kijevi parlament döntését, minthogy nincs másik útvonal, amelyen keresztül megoldhatnák az orosz békefenntartó egység cseréjét, ellátását. Azt is nehezményezte, hogy Ukrajna, mint a rendezési folyamat résztvevője ezzel gyakorlatilag gátat vetett az összes erőfeszítésnek, és azt bizonyítja, hogy nem érdekelt a konfliktus békés megoldásában.
A Kreml egyelőre nem kívánt reagálni az ukrán parlament döntésére.
A Vedomosztyi orosz védelmi minisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrása viszont rámutatott, hogy az orosz-ukrán egyezmények – közöttük a tranzitról szóló – már egy éve gyakorlatilag nem működtek az orosz-ukrán kapcsolatok megromlása miatt. Azt is elmondta, hogy a Dnyeszteren túli területen mindössze ezer orosz békefenntartó katona állomásozik. Az egység főként helyi orosz állampolgárokból áll és az ellátásukat is megoldják helyben. A jelenleg rendelkezésükre álló fegyverek elegendőek a feladatok ellátásához.
A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az orosz békefenntartók a rendezést garantáló két ország, Oroszország és Ukrajna szembenállásának túszaivá váltak. Ivan Kolev, a Fekete-tengeri kozákság nevű szervezet képviselője arról beszélt, hogy a területet tömegesen hagyja el a lakosság, amelyet elijeszt a bizonytalanság. Kolev azt mondta, hogy a kozákság képviselői arra a következtetésre jutottak: jelenleg a terület “csendes megszállása” folyik, és ennek oka Moszkva hintapolitikája. A Kreml ugyan ígéretet tett az “övéi” megvédésére, de közben Chisinauval is “flörtöl” – állapítja meg Kolev.(MTI)

Scroll To Top