Orosz lapjelentés szerint Putyin augusztus közepén Iránba látogat

Első külföldi államfőként Vlagyimir Putyin orosz elnök tesz látogatást beiktatása után az új iráni elnöknél, Haszan Róhánínál – jelentette szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

 

Egy, az orosz külügyminisztériumhoz közel álló, de meg nem nevezett forrás azt mondta a lapnak, hogy a látogatást augusztus 12-13-ra tűzték ki, alig több mint egy héttel Róhání augusztus 3-i beiktatása után. A forrás szerint a Kreml szeretné felhasználni az új iráni elnök hatalomra jutását arra, hogy elmozdítsa a holtpontról a teheráni atomprogramról folyó tárgyalásokat. Moszkvában üdvözölték a mérsékelt reformernek tekintett Róhání megválasztását.
Putyin kétoldalú kérdéseket is megvitat vendéglátójával, ezen belül a busehri atomerőmű új energiablokkjainak orosz kivitelezéssel tervezett építését, valamint orosz Antej-2500-as rakétakomplexumok szállítását a korábban Moszkva által lemondott Sz-300-as légvédelmi rakéták helyett – írta a Kommerszant.
Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az Interfax érdeklődésére nem erősítette meg a Kommerszant értesülését. Annyit mondott, hogy az orosz elnök több utazása „előkészítés alatt áll”.
Putyin 2007 októberében egyszer már járt Teheránban, ahol részt vett a Kaszpi-tengeri államok csúcsértekezletén, amelynek keretében találkozott Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnökkel és Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán szellemi vezetőjével. Addig egyetlen szovjet vagy orosz vezető sem járt Iránban az 1943-as teheráni konferencia óta.
Oroszország nemzetközi sürgetésekre korábban leállította Sz-300-as rakéták szállítását Iránnak. Teherán  szerződésszegés címén 4 milliárd dollár kártérítést követel. Moszkva az Sz-300-as rakéták helyett ajánlaná a Kommerszant értesülései szerint a náluk jobb ballisztikai jellemzőkkel bíró Antej-2500-as rakétarendszert, és abban bízik, hogy így peren kívül rendezheti vitáját az iráni partnerrel. (MTI)

http://www.kommersant.ru/doc/2239876

Scroll To Top