Orosz katonai repülőgépeket tartóztattak fel az amerikai és a kanadai légtér közelében

Amerikai és kanadai harci gépek orosz katonai repülőgépeket tartóztattak fel a héten a két ország légterének közelében – közölte pénteken egy amerikai katonai szóvivő.

Az amerikai-kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közlése szerint szerdán Alaszkától nyugatra hat orosz repülőgép hatolt be az Egyesült Államok légterén kívüli amerikai légvédelmi azonosító övezetbe. Két Alaszkában állomásozó F-22-es vadászgép a NORAD utasítására beazonosított és elfogott (feltartóztatott) két IL-78-as tankergépet, két Mig-31-es vadászgépet és két Tu-95-ös hadászati bombázót
Csütörtökön kanadai vadászgépek két Tu-95-ös bombázót fogtak el a kanadai légvédelmi azonosító övezetben. Az orosz gépek nem lépték át sem a kanadai, sem az amerikai légtér határát.
John Cornelio, a NORAD és az Északi Parancsnokság (NORTHCOM) szóvivője szerint az Egyesült Államok ezeket az incidenseket nem tekinti fenyegetésnek. Orosz hadgyakorlatok idején az elmúlt öt év alatt több mint 50 hasonló eset történt.
Az amerikai média mégis kiemelten foglalkozott az incidensekkel amiatt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között megnőtt a feszültség az ukrajnai válság miatt, és mert a héten Washingtonban és Ottawában járt Petro Porosenko ukrán elnök.(MTI)

Scroll To Top