Orosz békefenntartók Kelet-Ukrajnába vezénylését kérik a donyecki szakadárok - Gazdasagportal.hu

Orosz békefenntartók Kelet-Ukrajnába vezénylését kérik a donyecki szakadárok

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetése kedden azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy küldjön “békefenntartó kontingenst” Ukrajnába.

A “népköztársaság” sajtóosztályának honlapján megjelent közlemény szerint a Donyeck megyei szakadárok “parlamentjének”, az úgynevezett népi tanácsnak az elnöksége követeli: haladéktalanul hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvizsgálják “Oroszország képviselőinek részvételével egy békefenntartó kontingens beavatkozásának kérdését a korábban elért megállapodások teljesítésének ellenőrzésére, valamint a térségben kialakult szociális és humanitárius helyzet rendezésére”.
A szakadárok szerint az ukrán kormány cselekedetei “humanitárius katasztrófát és szociális genocídiumot” okoztak Kelet-Ukrajnában.
A múlt hét végén a luhanszki szakadárok fordultak ismételten Oroszországhoz katonai segítségért. A Luhanszki Népköztársaságban magát “kormányzóvá” kikiáltó Valerij Bolotov az orosz államfőhöz, valamint az orosz parlament mindkét házának elnökéhez fordult úgyszintén békefenntartók küldését kérve. Az ukrán kormányerőket – általánosságban, konkrét esetek említése nélkül – azzal vádolta meg, hogy “vérfürdőt” rendeztek Luhanszk megyében, amelyben civilek estek áldozatul.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője november 9-i sajtótájékoztatóján kijelentette: Kijev feltételezése szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nagyszabású provokációkra és terrorcselekményekre készülnek, ami ürügyül szolgál majd arra, hogy orosz úgynevezett “békefenntartó” csapatok hatoljanak be a Donyec-medencébe.
A szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott “népköztársaságokban” november 2-án tartották meg saját “parlamenti és elnökválasztásukat” a szeparatisták, amit sem Ukrajna, sem egyetlen más ország nem ismert el hivatalosan. Az azóta eltelt időben sorra jelentettek szeparatista csapat- és fegyverzet-összevonásokat, valamint különböző jelzés nélküli – vélhetően orosz – katonai járműoszlopok feltűnését a harcok övezetének több pontján, köztük Donyeck városában is. Közben újabb és újabb, humanitáriusnak mondott segélykonvojok érkeznek Oroszországból Kelet-Ukrajnába, amelyek Kijev szerint fegyver-, lőszer- és egyéb utánpótlást szállítanak a szakadároknak. Ukrán médiajelentések szerint a hét végén újabb orosz “segélyszállítmány” érkezése várható Oroszországból, amely augusztus 22-e óta már a nyolcadik, novemberben pedig a negyedik lesz.
A szakadárok ellenőrzése alatti területekről eközben folyamatosan érkeznek olyan hírek is, amelyek szerint fokozódik az elégedetlenség a lakosság körében az oroszbarát szeparatista vezetőkkel szemben, különösen a nyugdíjak és egyéb szociális ellátások elmaradása miatt.
Liszenko keddi kijevi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy egy donyecki női szervezet ultimátumot intézett Olekszandr Zaharcsenkóhoz, a “népköztársaság elnökéhez”, hogy két hónapon belül hagyja el a városukat. Az Ellenállás Egyesült Női Zászlóalja nevű szervezet aktivistái tiltakozásukat fejezték ki az élelmiszerhelyzet, a szociális garanciák hiánya miatt, valamint azért, mert a “népköztársaság” vezetése állítólag hamis pénzt bocsátott forgalomba, amelyet egyetlen üzletben sem fogadnak el.(MTI)

Scroll To Top