Orbán Viktor: Miskolc újból a gazdaság fellegvára lehet - Gazdasagportal.hu

Orbán Viktor: Miskolc újból a gazdaság fellegvára lehet

Az ország az elmúlt három-négy évben óriási utat tett meg, és ha ezt a következő években is megteheti, Miskolc újból a magyar gazdaság egyik fellegvára lesz – mondta Orbán Viktor a Miskolc Városi Televíziónak adott interjújában, szerdán.

A miniszterelnök, miután letette a japán Takata gyár több mint 20 milliárd forintból felépülő miskolci, járműipari biztonsági berendezéseket készítő gyárának alapkövét úgy fogalmazott: ez az alapkő Miskolc számára inkább mérföldkőnek tekinthető.
Mint mondta: biztos abban, hogy hamarosan létrejön egy együttműködés a japán cég és a Miskolci Egyetem között, ez pedig azt is jelentheti, hogy újabb beruházások jöhetnek létre, mérnökök, kutatók találhatnak munkát.
Miskolc egy gazdasági, ipari központ, “büszke acélváros” volt, “abban vagyok biztos, hogy olyan hagyományokat tudunk újjáépíteni, amelyeknek még megvannak a maradványai”, tekintélyes elemei – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A kormányfő megerősítette, hogy jó kormányzati és várospolitikával, valamint a már itt megtelepedett vállalkozások együttműködésével lehetséges, hogy Miskolc újból ipari, gazdasági központ legyen.
A miniszterelnök szólt arról is, hogy Magyarországon több mint hétszáz olyan cég van, amely a járműiparhoz kötődik, ezek 115 ezer embernek adnak munkát. Hozzátette, hogy ugyanakkor a hagyományos, tradicionális iparnak is van jövője, bár ennek újraindítása sokkal nehezebb.
A bányászat, a vaskohászat, a nehézipar olyan terület, amelyet nehéz újraindítani, ám nem szabad ezekről teljesen lemondani, “ugyanis mi ehhez értünk, még megvannak a régi szakik, akik segítségével még a képzést is újra lehet indítani”, “kisebb volumenben még a nehéziparnak is lesz jövője” – tette hozzá.
Orbán Viktor megjegyezte azt is: Magyarországon ma több mint kétezer  magyar kézben lévő, külföldi piacokra termelő vállalkozás van, ám számítások szerint legalább 12 ezer ilyen exportképes kis- és középvállalkozásra lenne szükség.
A közfoglalkoztatásról szólva a miniszterelnök azt mondta: a cél segély helyett a munka, a “közmunka egyszerre fontos a munkaerő szempontjából és fontos a munkával rendelkező középosztály szempontjából is, mert egy olyan országban, ahol nincs mindenkinek meg a betevője, senki sem érezheti magát biztonságban”.
Segélyt csak annak akarunk fizetni, aki munkaképtelen, aki munkaképes, annak lehetőséget akarunk adni a munkára – mondta Orbán Viktor a Miskolc Városi Televíziónak adott interjújában.(MTI)

Scroll To Top