Orbán Jordániában – Közép-Európa a jordániaiaknak is ígéretes régió lehet

Jó együttműködési lehetőséget lát Magyarország és Jordánia között a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Abdalláh Enszúr.

Ha a jordániai befektetők Magyarországot választják, nemcsak Magyarországra jönnek, hanem a gazdaságilag ígéretes, emelkedőben lévő Közép-Európába is, amely az Európai Unió növekedési motorja lesz – mondta Orbán Viktor hétfői ammáni sajtótájékoztatóján, miután hivatalos jordániai látogatása során tárgyalt Abdalláh Enszúrral, az ország miniszterelnökével.
A két kormány képviselői a tájékoztató előtt gazdasági, oktatási és energetikai együttműködésről írtak alá megállapodást.
Orbán Viktor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország nagyon jó üzleti lehetőséget lát Jordániában és az egész régióban. Hozzátette: Magyarországnak nagyon jó tapasztalatai vannak a jordániai üzletemberekkel kapcsolatban. Jordániai kollégájának jelezte: Magyarország erős a vízgazdálkodás, az energetika – azon belül a nukleáris energia – terén, amelyeken együttműködést kínált Ammánnak, csakúgy, mint az egészségügy és az oktatás területén.
A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: Magyarország nem nukleáris hatalom, de technológiában és mérnökökben nagyon erős, így ezeken a területeken fontos partnere lehet Jordániának.
Abdalláh Enszúr emellett a mezőgazdasági és a turisztikai kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet.
A plenáris megbeszélésen szóba került a szíriai konfliktus is, amellyel kapcsolatban a jordániai kormányfő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is stabil, nyitott, és példát tud mutatni a többi közel-keleti országnak, hogyan kell békében élni.
Orbán Viktor erről azt mondta: Európa elég tanácstalan Szíria ügyében, mert nem tudni, pontosan kit is kellene támogatni. „Könnyű összedönteni egy politikai rendszert, de nehéz újat építeni helyette” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Európai Unió együttműködést alakított ki a szíriai ellenzéki képviselettel, de – mint fogalmazott – „nem vagyunk vakok, látjuk, hogy ez belül rendkívül tagolt”. A konfliktus ügyében leginkább a helyiekre kell hallgatni – emelte ki.
A magyar kormányfő emlékeztetett egyúttal arra, hogy az uniós állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján minden vezető elkötelezett volt a gyors megoldás mellett a régió stabilitása érdekében.
A miniszterelnöki vizit után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció – amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára – találkozott II. Abdalláh királlyal, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével.
Délután a küldöttség – amelynek része egy 40 tagú üzleti delegáció is -, jordániai-magyar üzleti fórumon vesz részt. (MTI)

Scroll To Top