Orbán Indiában – A kormányfő nyitotta meg a mumbai tőzsde kereskedését

A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg péntek reggel a mumbai értéktőzsde (Bombay Stock Exchange, BSE) kereskedését.

A tőzsdenyitás hindu szertartás szerint egy lámpa meggyújtásával kezdődött, ami szimbolikája szerint “fényt és tudást hoz a sötétségbe”. A jelen lévő vállalatok száma alapján a világ legnagyobb tőzsdéjén a kereskedés helyi idő szerint 9 óra 15 perckor kezdődött meg a hagyományos kongatással, amit ezúttal Orbán Viktor végzett el. A miniszterelnök ajándékba megkapta a gong kicsinyített mását.
Szubramaniam Ramadorai, az 1875-ben alapított BSE elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a mumbai tőzsdeindex az indiai – a világon a második leggyorsabban növekvő – gazdaság pulzusa.
Az indiai gazdaság bővülése még a válság ellenére is hat százalék körüli, ami főként az erős belső piacnak köszönhető – ismertették a tőzsdenyitáson.
A ceremónia után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció – amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára – indiai pénzügyi befektetőkkel találkozott. Ezt követően a hivatalos program – a csütörtöki újdelhi menetrendhez hasonlóan – magyar-indiai üzleti fórummal folytatódik Mumbaiban (korábbi nevén Bombay), India pénzügyi és kereskedelmi központjában.(MTI)

Scroll To Top