Orbán Gábor: a pénzügyi stabilitást erősíti az MNB és a PSZÁF összevonása

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti; az elmúlt évek bankválsága miatt számos európai ország döntött így, és Magyarország is ezt a példát kívánja követni – közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-vel, az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn nyilvánosságra hozott, üdvözlő állásfoglalása kapcsán.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ahogy már korábban is jelezték, pozitív véleményre számítottak. Az összevonásról szóló törvényjavaslat zárószavazására így már az ősszel sor kerülhet.
A PSZÁF és az MNB összevonása erősíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-előkészítés feltételei, és összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére – emelte ki Orbán Gábor.
A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi – hangsúlyozta az államtitkár.
Orbán Gábor közölte azt is, hogy megvizsgálják az EKB állásfoglalását és minden javaslatát. Kitért ugyanakkor arra: nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy október 1-je utáni időpontban legyen az új feladatokkal megbízva a jegybank.
Akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a két intézmény kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra – fogalmazott az NGM államtitkára.(MTI)

Scroll To Top