Opten: csökken a megszűnő cégek száma

Csökkent a megszűnő cégek száma januárban Magyarországon: az év első hónapjában mindössze 3596 vállalkozást törölt a cégbíróság, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Petrics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint az alaptrendek abba az irányba mutatnak, hogy 2016-ban jóval kevesebb vállalkozást törölnek majd, mint a rekordévnek számító 2015-ben, amikor több mint 50 ezer társaság szűnt meg. A csökkenés várható volt, miután a tavalyi év közepén már visszaesett a kényszertörlések száma, amiket a cégbíróság kezdeményezett az adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő vállalkozásokkal szemben.
Petrics Richárd a közleményben jelezte: a megszűnések számát befolyásolhatja az új Polgári Törvénykönyv előírása is, miszerint a kft.-k törzstőkéjét 3 millió forintra kell emelni. Jelenleg több mint 120 ezer kft. nem felel meg a követelménynek, e cégeknek március 15-ig kell teljesíteniük a törzstőke felemelését.
A kötelező feltőkésítéssel a kormány célja, hogy kiszűrje az alacsony likviditású, nem fizető cégeket – emlékeztet az Opten közleménye.
A cégvilág megtisztulására utal a szakember szerint, hogy míg 2013 közepén 610 ezer társaság működött Magyarországon, a számuk tavaly év végére 560 ezerre csökkent. Ugyanakkor ezen időszak alatt 73 ezer új vállalkozás is alakult.
Az Opten igazgatója úgy véli, az eredményhez nagyban hozzájárult a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének, a vállalkozásindítás feltételeinek, valamint a cégvezetéstől való eltiltás gyakorlatának szigorítása is.(MTI)

Scroll To Top