Önkormányzat 2014 – Elemzők: nem változtak a korábbi erőviszonyok - Gazdasagportal.hu

Önkormányzat 2014 – Elemzők: nem változtak a korábbi erőviszonyok

Nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok a vasárnapi helyhatósági választás alapján – mondták az MTI által megkérdezett elemzők a voksolás csaknem végleges eredményeinek nyilvánosságra kerülése után.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a Fidesz-KDNP a várakozásoknak megfelelően megismételte 2010-ben aratott elsöprő önkormányzati győzelmét. A szakértő úgy látja, első ránézésre a Jobbik megyei közgyűlésekben látható erősödése jelentheti a legnagyobb változást, ezt azonban szerinte elsősorban a baloldal szétesettségének következménye, nem pedig az ellenzéki párt áttörésszerű erősödése.
A Századvég munkatársa hangsúlyozta továbbá, hogy az elnyert polgármesteri tisztségek száma alapján a baloldal és a Jobbik valójában fej fej melletti versenyben áll. Kiemelte azt is, hogy a baloldal esélyeit a következő, országos választások nélküli három és fél évben egy tét nélküli és elhúzódó belháború nehezítheti, amelynek részeként Gyurcsány Ferenc feltehetően a baloldal újraegységesítéséért küzd majd, míg az MSZP a volt kormányfőtől független vezető szerep betöltését tervezi.
Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szerint a Fidesz alacsonyabb részvétel mellett, kis veszteséggel megismételte négy évvel korábbi sikerét, Tarlós István főpolgármester pedig Budapesten is biztos győzelmet aratott, és kényelmes közgyűlési többséggel irányíthatja a várost. Szólt arról is, hogy bár a baloldal 2010-hez képest több kerületi polgármestert adhat, a megyei jogú városokban alig tudtak erősíteni, a kisebb települések szavazóitól meghatározott megyei közgyűlésekben pedig szinte mindenhol megelőzte őket a Jobbik.
A PC munkatársa úgy gondolja, nem lesz változás a baloldalon a következő években, vagyis egymással szemben politizálva mindegyik párt a maga útját járja majd, amiből rövid távon a kormányoldal és a Jobbik húzhat hasznot.
Juhász Attila ettől függetlenül túlzónak nevezte Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azon kijelentését, hogy a mostani eredmények alapján a Fidesz kihívói lehetnének négy év múlva, hiszen pártja csak néhány, tízezernél több lakosú városban adhat polgármestert, az új, 33 tagból álló Fővárosi Közgyűlésben pedig csak egy képviselője lesz kompenzációs listáról.(MTI)

 

 

Scroll To Top