Októberben nőttek a termelői árak az euróövezetben

Októberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Októberben az euróövezetben 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak az előző havihoz képest az euróövezetben a várt 0,2 százalékos havi növekedés helyett. Szeptemberben is 0,4 százalékos volt a termelői árak havi növekedése.

Az októberi termelői árak 2,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a szeptemberi 2,3 százalékos éves csökkenés után. A piac 2,4 százalékos éves csökkenést várt októberre. A termelői árak októberben már a tizenötödik egymást követő hónapban csökkentek éves bázison az euróövezetben.
Az Európai Unióban 0,3 százalékkal nőttek októberben az ipari termelői árak az előző havihoz képest a szeptemberi szintén 0,3 százalékos havi növekedés után. Az éves visszaesés itt is 2 százalék volt.
A legnagyobb árváltozás az energiaipari szektorban volt, ahol az árak havi összevetésben 1,4 százalékkal nőttek októberben, az előző évihez képest viszont 7,6 százalékkal csökkentek. Energiaárak nélkül az ipari termelői árak havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek októberben, éves bázison pedig 0,2 százalékkal csökkentek.
Az előző havihoz képest Belgiumban nőttek a legnagyobb mértékben a termelői árak októberben, 3,7 százalékkal. Írországban 2,1 százalékos, Horvátországban 1,1 százalékos volt a havi növekedés. A legnagyobb havi árcsökkenést Dániában regisztrálták októberben, 2,4 százalékosat. Cipruson 0,5 százalékos, Spanyolországban és Lettországban pedig 0,4 százalékos volt a havi árcsökkenés.
Éves összevetésben Cipruson csökkentek a legnagyobb mértékben a termelői árak októberben, 8,0 százalékkal. Litvániában 6,9 százalékos, Dániában 4,8 százalékos volt a termelői árak éves csökkenése októberben. A legnagyobb áremelkedést Írországban regisztrálták, 2,8 százalékosat, Máltán 1,7 százalékosat, Magyarországon pedig 1,2 százalékosat.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10662322/4-02122020-BP-EN.pdf
(MTI)
 

Scroll To Top