OGY – Gazdasági bizottság: igen a rezsicsökkentésre

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 20 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett döntött a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről, egyúttal általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta az indítványt.

A törvényjavaslat, amely Németh Szilárd (Fidesz) képviselői önálló indítványa, az indoklás szerint biztosítani kívánja az indokolatlanul magas lakossági terhek mérséklését, a kötelezően kifizetendő lakossági tételek árának csökkentését. A rezsicsökkentés egyik fő célja a lakosság életszínvonalának javítása.
Előzőleg az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága egyhangúlag támogatta a törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat szerint az energiaszolgáltatóknak, illetve a víziközmű-szolgáltatóknak és a szemétszállításban résztvevő szolgáltatóknak is csökkenteniük kell a rezsidíjakat. Az energiaszolgáltatást végzőknek, illetve távhőszolgáltatóknak már az idei év elejétől igénybe vett energiára kell érvényesíteni a 10 százalékos rezsicsökkentést, a víziközmű-szolgáltatóknak és a hulladékszállítást végzőknek a rezsicsökkentést 2013. július 1-jét követően kell végrehajtaniuk.
A gazdasági bizottság ülésén Kovács Tibor (MSZP), a parlamenti testület alelnöke azzal indokolta, hogy a szocialisták tartózkodtak a képviselői indítványról tartott szavazáskor, mert véleményük szerint a 10 százalékos rezsicsökkentés már kevés.
Úgy vélte: az energiaszektorban a kormányváltás óta összesen mintegy 20 százalékkal nőttek a lakosság terhei, „így a Fidesz ennek csak a felét, 10 százalékot ad vissza a lakosságnak,” ráadásul a szemétszállítással foglalkozó szolgáltató cégek a már elfogadott hulladékgazdálkodási törvény ellenére nem egyszer 30-40 százalékkal emelték a szolgáltatásért elkért díjakat.
A fogyasztóvédelmi bizottságban előzőleg a szocialisták is megszavazták Németh Szilárd indítványát a rezsicsökkentésről.
A gazdasági és informatikai bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló korábbi törvényt módosító törvényjavaslatot. Az új jogszabályt azzal indokolták, hogy a 2007. évi törvény elfogadása óta észlelt tapasztalatokat, új ismereteket át kell vezetni a pénzmosás elleni harc további megerősítése érdekében.(MTI)

Scroll To Top