Obama új vezetőt jelölt a tőzsdefelügyelet élére

Mary Jo White, volt szövetségi ügyészt jelölte az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) élére Barack Obama amerikai elnök, Richard Cordrayt pedig újrajelölte a Fogyasztói Pénzügyi Védelem Hivatalának (CFPB) vezetőjéül.

A törvényhozás jóváhagyása esetén White sorrendben immár a harmadik nő az öttagú SEC élén; Elise Waltert váltja majd a poszton, aki decemberben lépett Mary Schapiro helyébe. Obama új választottja New York déli körzetének volt a szövetségi ügyésze, ahol eddig terroristák és maffiózók kézre kerítésében szerzett érdemeket.
Megfigyelők szerint az értékpapír-szakmában járatlan White jelölésével a Fehér Ház kemény emberre bízta a Wall Street felügyeletét és fel kívánja gyorsítani a pénzügyi szolgáltatásokat szabályozó Dodd-Frank reformcsomag intézkedéseinek végrehajtását.
Az eddig is Cordray vezette CPFB az olyan pénzügyi szolgáltatások felett gyakorol ellenőrzést, mint a jelzálog- és diákhitelek. A hivatalvezetőt az elnök tavaly januárban nevezte ki, a kongresszusi ülésszakok közötti szünetben, mert a republikánusok ellenezték a volt ohiói főügyész jelölését. (MTI)

Scroll To Top