Obama Izraelben – Az amerikai elnök figyelmeztette a szíriai és az iráni vezetést

Az amerikai elnök szerdán Jeruzsálemben megígérte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Az izraeli látogatásra érkezett Barack Obama és az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu közös sajtóértekezletének első, leghangsúlyosabb része a várakozásoknak megfelelően Iránról szólt. Obama kiemelte, hogy szeretnék a kérdést diplomáciai úton megoldani, s még van idő erre. „De ha a diplomácia kudarcot vall, minden lehetőség nyitott” – közölte. Mind Obama, mind Netanjahu hangsúlyozta a két ország hírszerzési együttműködését a kérdésben.
Netanjahu – ahogy már a reptéri fogadáson is tette – ezúttal ismét csak Izrael önvédelemhez való jogát emelte ki, és azt állította, hogy a gazdasági szankciók nem segítettek.
Az izraeli-amerikai kapcsolatokról szólva Obama azt közölte, hogy Amerika támogatása Izrael biztonságának kérdésében megkérdőjelezhetetlen. „Soha nem volt erősebb országaink kapcsolata” – mondta. Bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások az egyelőre 2017-ig szóló kétoldalú biztonsági együttműködés meghosszabbításáról. Az amerikai elnök megígérte, hogy további pénzeket folyósítanak – a kongresszus megszavazta katonai segélyen felül – a rövid hatótávú rakétákat megsemmisítő izraeli Vaskupola védelmi rendszer fejlesztéséhez.
A palesztin kérdésben Obama a „két népnek két államot” koncepciót hangsúlyozta, de ezzel kapcsolatban csütörtökre ígért további nyilatkozatot, a palesztin vezetőkkel való rámalláhi megbeszéléseket követően.
Újságírói kérdésre válaszolva vizsgálatot ígért az állítólagos szíriai vegyifegyver-használattal kapcsolatban. Kijelentette, hogy az Aszad-rendszernek meg kell értenie: súlyos és tragikus hiba lenne, ha a szíriai nép ellen vegyi fegyvert vetne be, vagy ilyen fegyvert terroristáknak adna tovább. Hozzáfűzte, hogy a damaszkuszi vezetést ezért felelősségre vonnák.
A palesztin békefolyamat elakadását firtató kérdésre Obama hosszan ecsetelte, hogy ez egy hat évtizedes, bonyolult viszály, igazi „nehéz ügy”.
Netanjahu Szíriával kapcsolatban kettejük nézetazonosságát hangsúlyozta, a palesztin ügyben pedig a „kétállami” megoldás érdekében előzetes feltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott.
Az amerikai elnök egyébként visszatérően országa feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt, olykor a kamera felé fordulva. Egyszer még azt is megjegyezte: „Remélem nem szerkesztik, hanem egyenesben közvetítik szavaimat”.
Az összes izraeli tévécsatorna és a rádiók is folyamatosan egyenes adásban, „állandósult” híradókban mutatják a látogatást. Az ország történelme során ötödször látja vendégül az Egyesült Államok elnökét.
Egyébiránt felszabadult hangulatban, korábbi személyes feszültségeiket cáfolva viccelődött egymással a két politikus. Obama hétszer is Bibiként, azaz izraeli becenevén szólította a miniszterelnököt, aki szokásától eltérően most véleményük közös pontjait és nem nézeteltéréseiket próbálta hangsúlyozni. (MTI)

Scroll To Top