Obama: ideje, hogy Irán rendezze a vitát nukleáris programja ügyében

Itt az ideje, hogy Irán “azonnali és jelentős lépéseket” tegyen a nukleáris programja okozta feszültség csökkentésére – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök abban a hétfői videoüzenetében, amelyet a holdújév alkalmából intézett az irániakhoz, nem sokkal azelőtt, hogy elindult volna közel-keleti – ezen belül izraeli – látogatásra.

Obama, miként korábbi holdújévi üdvözleteiben, most is sürgette Teheránt, hogy oldja meg azt a feszült helyzetet, amely nukleáris ambíciói miatt alakult ki Irán és Washington, illetve a többi nyugati kormány között.
“Irán vezetői azt mondják, hogy nukleáris programjuk a gyógyászati kutatásokat és a villamosenergia-ellátást szolgálják. Mindeddig azonban képtelenek voltak arra, hogy meggyőzzék a nemzetközi közösséget arról: nukleáris tevékenységük kizárólag békés célokat szolgál. Itt az ideje, hogy az iráni kormány azonnali és jelentős lépéseket tegyen a feszültség csökkentése érdekében, és hogy a nukleáris kérdés tartós, hosszú távú rendezésén dolgozzon” – hangoztatta Obama.
Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok a békés, diplomáciai úton történő rendezést részesíti előnyben.
Barack Obama kedd este elnökségének első izraeli (valamint ciszjordániai és jordániai) látogatására indul, amelynek megbeszélésein központi téma lesz az iráni nukleáris és rakétaprogram.(MTI)

Scroll To Top