Obama felhívta a kongresszus republikánus vezetőit a büdzsé ügyében

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt a kongresszusi republikánus vezetőkkel az automatikus költségvetési megszorítások ügyében, amelyek március 1-jén lépnek hatályba, ha a törvényhozás nem jut kompromisszumra – közölte a Fehér Ház szóvivője csütörtökön

ay Carney, anélkül, hogy részleteket közölt volna, „jó”-nak minősítette az elnöknek John Boehner képviselőházi elnökkel és Mitch McConnellel, a szenátusi republikánus kisebbség vezetőjével folytatott megbeszélését.
A szövetségi büdzsé tételeinek automatikus csökkentéséről – ösztönző céllal – 2011-ben állapodott meg a két párt, miután a szelektív deficitcsökkentésről folytatott egyezkedésük zsákutcába jutott. Elemzők szerint kiadáscsökkentés visszavetheti a gazdasági növekedést.
A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A költségcsökkentés terhének felét a Pentagon lesz kénytelen viselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el.
A héten az amerikai szenátus és a képviselőház tagjai egyaránt szabadságon vannak. (MTI)

Scroll To Top