Nyitnak a konzervatívok felé a német Zöldek

A következő parlamenti választás után nemcsak elméleti lehetőségnek, hanem valódi alternatívának kell lennie, hogy a Zöldek kormányra lépnek a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel – döntöttek a német baloldali ökopárt vasárnap véget ért berlini kongresszusán, amelyen a szeptemberi választás tapasztalatait elemezték.

A Zöldek az utóbbi három választási kampányban azért küzdöttek, hogy a szociáldemokrata párttal (SPD) alakítsanak kormányt. Mind a háromszor kudarcot vallottak, ezért a következő ciklusban azon kell dolgozni, hogy más koalíciós formációk is lehetségessé válhassanak – emelte ki Anton Hofreiter, a parlamenti frakció egyik vezetője, aki új arc a Zöldek első sorában, a szeptemberi választás után vállalt először vezető szerepet.
A háromnapos kongresszuson elhangzott önkritikus beszédek alapján az ökopárt hangadói úgy vélik, túlságosan erősen hangsúlyozták a kampányban a programjuk baloldali elemeit, és az SPD-hez láncolták a pártot. Ezzel szakítani kell, és a Zöldeknek olyan párttá kell válnia, amely bármelyik parlamenti párttal képes a koalícióra – áll a nagy többséggel elfogadott határozatban.
Szintén új arc a vezetésben Simone Peter, akit – Cem Özdemir mellett – társelnökké választottak. Ő azt hangsúlyozta, hogy a Zöldeknek a társadalmi igazságosság ügyét kell összekapcsolniuk az ökológiával, és a gazdaságpolitikában is erősíteniük kell a profiljukat, hogy visszaszerezzék a választók támogatását. A legfőbb cél a választói támogatás megduplázása – tette hozzá a másik frakcióvezető, Katrin Göring-Eckardt, aki a sikertelen kampányt irányító duó egyik tagja volt, de helyét megőrizte a pártvezetésben.
Jürgen Trittin, a kampányt vezető duó másik tagja visszavonult az első vonalból. Nem vállalt vezető pozíciót többek között Renate Künast sem, aki az előző ciklusban frakcióvezető volt. Távozott a pártvezetésből Claudia Roth is, aki 2004 óta társelnökként tevékenykedett.
A Zöldek 1980-ban alakultak, a Bundestagban 1983 óta rendelkeznek képviselettel. Kormánypártként 1998-ban mutatkoztak be az SPD partnereként. A párt a baloldali-zöld koalíció 2005-ös bukása óta ellenzékben politizál. A szeptemberi választáson 8,4 százalékos eredményt értek el, visszaestek a 2009-ben szerzett 10,7 százalékhoz képest.(MTI)

Scroll To Top