Növelte japán GDP-növekedési előrejelzését a Pioneer Investments

A növekvő belső fogyasztásra és beruházásokra hivatkozva megemelte japán GDP-növekedési előrejelzését a Pioneer Investments alapkezelő társaság.Az MTI-hez eljuttatott prognózisában a Pioneer Investments az idén az előző előrejelzésben szereplő 1,3 százalék helyett 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít Japánban. Hasonlóképpen a 2014-es előrejelzést 1,7 százalékról 2,3 százalékra, a 2015-öst pedig 2,0 százalékról 2,6 százalékra emelte a társaság.
A Pioneer az átlagnál jóval optimistább becsléssel élt a japán növekedésre vonatkozóan. Az OECD például 2014-re 1,4 százalékos GDP-növekedéssel számol.
Az utóbbi napokban-hetekben történt tőzsdei árfolyamesést a Pioneer a monetáris és fiskális gazdaságélénkítő intézkedéseknek a piacok által idejekorán megelőlegezett és egyelőre be nem teljesült eredményeinek tulajdonítja. Az intézkedések a Pioneer szerint csak középtávon várható érdemi hatása. A japán gazdaság élénkítésére tett kísérlet azonban ezzel nem ért véget – írja az elemzés -, sőt a Bank of Japan és a kormány lazító intézkedései tovább folytatódnak és sikerre fognak vezetni.
A Pioneer elemzése szerint a japán GDP-növekedés egyik motorja a belső kereslet növekedése lesz: a lakossági fogyasztás a legutóbbi adatok szerint már az első negyedévben kifejezetten meglódult.
A vállalati beruházások az elemzés szerint 2013-ban még nem, de jövőre és azután már jelentősebb mértékben hozzájárulnak a japán gazdaság növekedéséhez – elsősorban a hazai befektetők beruházásainak köszönhetően. A japán vállalatokat ugyanis a gyenge jenárfolyamnak köszönhetően növekvő exportbevétel és nyerség idővel kapacitásbővítő beruházásokra késztetheti.
Ezzel párhuzamosan Japán hosszú idő után végre kitörhet a deflációs periódusból is: a maginfláció az év második felében már pozitív tartományba emelkedhet, és a következő két évben 0,6 és 0,7 százalék között alakulhat. A fogyasztói árindexet ugyanakkor az áfa 2014-es és 2015-ös kétlépcsős emelése 2 százalékra növelheti – írja a Pioneer Alapkezelő Zrt. elemzése. (MTI)

Scroll To Top