Növelte adózás előtti nyereségét a Skoda Auto

Az eladott gépkocsik számának csökkenése ellenére is tavaly 48 százalékkal 22,41 milliárd koronára (347,355 milliárd forint) növelte adózás előtti nyereségét a Skoda Auto – közölte a német Volkswagen konszernhez tartozó legnagyobb cseh autógyár menedzsmentje kedden Mladá Boleslavban megtartott sajtótájékoztatóján.

A nyereségnövekedést elsősorban a jobb piaci árak, az árfolyamok kedvező alakulása és a normán felüli légszennyeződésért fizetett összegek csökkenése befolyásolta.
A Skoda Auto bevételei tavaly 3,9 százalékkal 439,2 milliárd koronára emelkedtek annak ellenére, hogy a legyártott személygépkocsik száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva 14,8 százalékkal 802 000-re esett vissza.
A Skoda Auto tavaly jelentős jubileumot is ünnepelt, mert a gyártás megkezdése, 1905 óta eddig összesen 15 millió autót állított elő.
A vállalat már januárban bejelentette, hogy tavaly 878 200 autót szállított megrendelőinek, ami 126 600-zal alacsonyabb szám az előző évinél. A visszaesés okát a koronavírusjárványban és a chipek hiányában jelölte meg a cégvezetés. Az alkatrészek, a chipek hiánya miatt a Skoda 280 ezer kocsit nem tudott legyártani.
A legkeresettebb modell továbbra is a középkategóriás Octavia volt, amelyből 172 ezer darabot adtak el, a másik helyen a Kamiq modell volt 111 ezer, míg a harmadikon a Karoq 109 ezer eladott darabbal.
A cseh autógyár legnagyobb piacát Nyugat-Európa jelenti, ahová 409 ezer kocsit szállítottak, éves szinten 5,9 százalékkal többet. Nagyot esett a kínai piac, ahová tavaly 71 200 kocsi került, 59 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A Skoda Autonak a három csehországi üzemén kívül Kínában, Oroszországban, Szlovákiában és Indiában vannak leányvállalatai, Ukrajnában és Kazahsztánban pedig helyi partnerei. A cég autói a világ több mint száz országának piacán vannak jelen.
A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy az Ukrajnában gyártott elektronikus alkatrészek hiánya miatt a Skoda kénytelen volt leállítani a Enyaq villanyautó gyártását, és fennáll az a veszély, hogy le kell majd állítania a Scala és a Kamiq modellek gyártását is. Az orosz-ukrán konfliktusra való tekintettel a Skoda két oroszországi gyárában leállította a termelést és leállítja az Oroszországba irányuló gépkocsiexportot is. (MTI)

Scroll To Top