Nőtt az orosz szolgáltató szektor teljesítménye

Bővült Oroszország szolgáltató szektora és nőtt a teljesítménye májusban is, immár a második egymást követő hónapban.

Az orosz szolgáltatások teljesítménymutatója, a beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,8 pontra emelkedett az áprilisi 50,7 pontról, ami 2013 vége óta a legjobb értéknek számít – közölte a mutatót készítő HSBC bank szerdán.
Az index 50 pont feletti értéke az ágazati teljesítmények bővülését, 50 pont alatt pedig a csökkenését jelzi.
Márciusban még 46,1 ponton, februárban 41,3 ponton, januárban pedig 43,9 ponton állt a beszerzésimenedzser-index értéke.
Oroszországban a szolgáltatóipar adja a hazai össztermék (GDP) csaknem 60 százalékát.
Májusban növekedett a kibocsátás és emelkedtek az új megrendelések. Az alindexek közül a kibocsátásé 51,6 pontra nőtt az áprilisi 50,8 pontról. Erősödött a kereslet, ami bizonyos esetekben azt tükrözi, hogy az ügyfelek könnyebben hozzá tudnak jutni finanszírozási forrásokhoz.
Ugyanakkor erősen csökkent a befejezetlen munkák mennyisége, ami ismét munkahelyek megszüntetését vonta maga után. Mindazonáltal a foglalkoztatottság csökkenésének üteme alacsonyabb volt, mint az év eddigi részének átlaga.
Az árak alakulását illetően a bekerülési és a kibocsátási árak is emelkedtek, de a korábbi hónapokhoz képest jóval kisebb ütemben.
A felmérésbe bevont orosz szolgáltatók bíznak abban, hogy a jövőben is bővül a szektor.
Paul Smith, a Markit gazdaságkutató vezető közgazdásza az adatokhoz fűzött magyarázatában kiemelte: az orosz magánszektor fellendülése erősödött májusban. A növekedés fő hajtóerejét a szolgáltatások képezték, és a friss adatok azt mutatják, hogy az orosz gazdasági körülmények folyamatosan javulnak.(mti)

Scroll To Top