Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben szeptemberben havi szinten

Nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unió egészében.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy szeptemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése az előző havihoz képest, amikor 0,8 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves szinte az építőipari termelés ugyanakkor 0,7 százalékkal zsugorodott az augusztusi 0,8 százalékos bővülést követően.
Az EU egészében havi szinten az építőipari termelés 0,3 százalékkal nőtt az augusztusi 0,5 százalék csökkenés után, miközben éves szinten az építőipari termelés bővülése 0,3 százalékra lassult az augusztusi 1,4 százalékról.
Havi bázison az építőipari termelés Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, 6,3 százalékkal, majd Magyarország következett 5,2 százalékkal, amelyet Franciaország kövezett 1,9 százalék bővüléssel. A legnagyobb havi csökkenés Svédországban volt 4,9 százalékkal, majd Románia (-3,4 százalék) és Spanyolország (-2,4 százalék) következett.
Szeptemberben éves bázison Romániában nőtt az építőipar termelése a legnagyobb mértékben, 28,9 százalékkal. A második helyen Magyarország állt 17,8 százalékkal, amelyet Bulgária követett 6,9 százalékkal. A legnagyobb éves csökkenést Spanyolországban regisztrálták, 10 százalékosat, illetve Szlovéniában 8,1 százalékosat és Franciaországban 2,6 százalékosat.(MTI)

Scroll To Top