Nőtt a szerb gazdaság a harmadik negyedévben az előzetes adatok szerint

Nőtt a szerbiai gazdaság a harmadik negyedévben a szerbiai statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint.

A szerb GDP 3,2 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest.
Az év eleje óta Szerbia gazdasági növekedést mutat, amihez jelentősen hozzájárult a külkereskedelmi deficit csökkenése is.
Az év első kilenc hónapjában Szerbia külkereskedelmi mérlege 19,4 milliárd euró (5713 milliárd forint) volt, az előző év azonos időszakához képest 13 százalékkal nőtt. A kivitel értéke 8,1 milliárd euró (2385,45 milliárd forint), ami 26,7 százalékkal több, mint tavaly, a behozatalé pedig 11,3 milliárd eurót (3327,85 milliárd forint) tett ki, ami 4,8 százalékos növekedés.
Csak szeptemberben 1086 millió euró (319,8 milliárd forint) volt a kivitel, ami a tavalyi év kilencedig hónapjához képest 40,7 százalékos növekedés. A behozatal 1349,5 millió euró (397,4 milliárd forint) volt, 17,4 százalékkal több, mint tavaly.
A kivitel szempontjából Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Oroszország és Montenegró a legjelentősebb partnerei Szerbiának. A behozatal szempontjából pedig szintén Olaszország, Németország és Oroszország, de Kína és Magyarország is jelentős partnerek.
A külkereskedelmi árucsere legnagyobb részét (62,8 százalékát) az Európai Unió országaival bonyolítja le Szerbia.
A kivitel főbb termékei a gépjárművek, az alkatrészek, az elektromos áram, a gabona és a női harisnya, míg a behozatalé a gépjármű-alkatrészek és -felszerelések, a nyersolaj, a gyógyszerek, a földgáz és a műanyagládák.(MTI)

Scroll To Top