Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban

Az előző hónaphoz mérve januárban nőtt, éves összevetésben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán azt közölte, hogy januárban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az elemzők által várt mértékben, 0,1 százalékkal nőtt decemberrel összevetve, amikor 0,6 százalékos csökkenést mértek, míg az Európai Unióban 0,3 százalékos bővülést jegyeztek fel januárban a decemberi 0,7 százalékos esést követően.
Éves szinten az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a decemberi 0,5 százalékos csökkenésről 1 százalékos esésre váltott januárban, szakértői várakozások átlagában nagyobb, 1,3 százalékos esés szerepet. Az EU kiskereskedelmi forgalma a decemberi 0,5 százalékos csökkenésről januárban 0,6 százalékos csökkenésre gyorsult.
Az Európai Unióban egy hónap alatt januárban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 0,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,1 százalékkal emelkedett, az üzemanyagoké 1,7 százalékkal bővült.
Havi szinten a legnagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalomcsökkenés Észtországban (-2,6 százalék), Szlovákiában (-1 százalék) és Lettországban (-0,8 százalék) volt. A legnagyobb forgalomnövekedést Luxembourgban (+7,6 százalék), Romániában (+3,8 százalék) és Ciprusok (+1,5 százalék) jegyezték fel.
Éves összevetésben Észtországban csökkent a legjelentősebben a kiskereskedelmi forgalom januárban, 6,7 százalékkal, továbbá Belgiumban 3,8 százalékkal és Finnországban 2,9 százalékkal. A legnagyobb növekedés Luxembourgban (+7,2 százalék), Romániában (+6,7 százalék) és Dániában (+5,9 százalék) volt.(MTI)

Scroll To Top