Nőtt a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban

Tizenhét havi csúcsra emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban, újabb jeleként annak, hogy az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatok felbátorították a vásárlókat.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy augusztusban az előző havinál 1,3 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők 0,4 százalékos csökkenésre számítottak a júliusban mért 2,5 százalékos emelkedés után.
Tavaly augusztushoz képest 2,6 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.
Az eladások augusztusi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 490 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,37 milliós számot vártak az év nyolcadik hónapjáról.
Augusztusban a használt lakások mediánára éves szinten 4,7 százalékkal, 278 ezer 200 dollárra nőtt, és már a 90. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.
Az eladások augusztusi üteme mellett 4,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 2,6 százalékkal, 1 millió 860 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.
A jelzáloghitelek kamatai egész nyáron csökkentek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve júliusban, majd e hét szerdán is 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre.
A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata a júliusi 3,77 százalékról augusztusban 3,62 százalékra esett. A tavalyi egész évre számolva 4,54 százalékon állt ugyanez a kamat.
A lakáseladásoknak kedvez az is, hogy a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul.(MTI)

Scroll To Top