Notre-Dame – A pusztítás mögött megjelent a közösség ereje

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a párizsi Notre-Dame-ban pusztító tűz után megjelent az akarat, a közösség ereje, hogy akármi történik a székesegyházzal, mindig újjáépítik.

A szakértőt kedden az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy a Notre-Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.
Soós Eszter Petronella szerint a székesegyház kulturális szimbólum, amelyet azok is ismernek, akik nem vallásosak vagy nem franciák. Ehhez az ismertséghez sokat adott Victor Hugo 1831-es regénye, A párizsi Notre-Dame, amelyet sokszor feldolgoztak színházban és filmen is – tette hozzá.

Közölte, a Notre-Dame a francia katolicizmus szíve, fontos ereklyéket őriztek ott. A jelenlegi hírek szerint a kegytárgyak és a művészeti örökség jelentős része megmenekült, kérdés az orgona, bizonyos freskók, valamint a rozetták sorsa. A tűz után már a vízkárral is számolni kell az épületben, napok, hetek telhetnek el, mire kiderül, hogy ezekkel az értékekkel mi történt.
Soós Eszter Petronella kiemelte: mivel az épület 19. századi felújítása két évtizedig tartott, csak az a kérdés, hogy melyik generáció látja újra eredeti formájában a templomot, de egészen biztosan újjáépül. Hangsúlyozta: a pusztítás mögött megjelent az akarat, a közösség ereje, hogy akármi történik a székesegyházzal – például a francia forradalom idején kőraktárnak használták – mindig újraépítik.
Jelezte azt is, hogy a tűz keletkezését vizsgálva a műemlékvédelem, munkavédelem kérdése biztosan érdemben felmerül majd. Egyelőre azonban – fűzte hozzá – a szebb arcát mutatja a francia politikai elit, megpróbálják megélni a közös érzést.(MTI)

Scroll To Top