Nő a kereslet a garanciacégek készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránt - Gazdasagportal.hu

Nő a kereslet a garanciacégek készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránt

A Garantiqa tapasztalatai szerint az utóbbi hónapokban nőtt a mikro- és kisvállalkozások körében a társaság készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránti kereslet, arra számítanak, hogy a folyamat a jövőben tovább erősödik.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont országos reprezentatív felmérést készített, amelyből kiderült, hogy a hitelfelvételben gondolkodó mikro- és kisvállalkozások 82, illetve 78 százaléka beruházáshoz, fejlesztéshez venne fel leginkább hitelt. Forgóeszköz-finanszírozásra a hitelt felvenni szándékozó mikrovállalkozások 51 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig 40 százaléka fordítaná a pénzt, miközben a működési költségek finanszírozására csak a 23, illetve 19 százalékuk igényelne forrást.
Ez utóbbi arányok alacsonynak mondhatóak, miközben a vállalkozások érdeke, hogy működésük pénzügyileg biztos alapokon álljon – fejtette ki Csapó Krisztián, a társaság monitoring vezetője a garanciacég MTI-hez eljuttatott közleményében.
Hozzátette, hogy a vállalkozások mindennapos működésében főszerepe lehet a folyószámlahitelnek, ezt pedig a Garantiqa által kínált kezességi konstrukcióval az érintett cégek könnyebben felvehetik.
A kutatásból az is kiderül, hogy a mikrovállalkozások 33, a kisvállalkozásoknak pedig az 55 százaléka számít uniós vagy hazai pályázati forrásra. Csapó Krisztián szerint a pályázati forrásból való fejlesztésekkel párhuzamosan is érdemes a vállalkozásoknak folyószámlahitel-konstrukciókat igénybe venniük, mivel a megrendelők sok esetben hónapok múlva fizetnek, és a likviditást ezekkel a hitelekkel biztosítani lehet.
A Garantiqa 2015. első fél évében 154,4 milliárd forint értékben vállalt kezességet a kkv-szektor hiteleihez, ez 17 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.(MTI)

Scroll To Top