NMHH: helyi kihívókra van szükség a telekommunikációs piacon

Európai összehasonlításban Magyarországon használják az előfizetők a legkevesebbet a mobilinternetet, mert az árak magasak, és a szolgáltatók között nem elég erős a verseny – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, hogy a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja.

Az Európai Unió versenyügyekért felelős biztosa, Joaquín Almunia szerint is a jelenlegi szolgáltatókkal versenyző, új, helyi mobiloperátorok piacra lépése jelenti a megoldást. A biztosnak a digitális gazdaságra vonatkozó, február végén tett megállapítása azért különösen fontos, mert az uniós tagállamok közül Magyarországon a legalacsonyabb a mobilinternet-használat elterjedtsége, ezt az Európai Bizottság által készített felmérés állapította meg – hangsúlyozza közleményében az NMHH.
A dokumentum emlékeztetett: Joaquín Almunia elmondta, hogy azokban a tagállamokban, ahol a legnagyobb európai távközlési cégeknek nincs helyi versenytársa, akár tízszer annyiba is kerülhet az okostelefon használata.
Az NMHH szerint a mobilszolgáltatók magyarországi árait uniós összehasonlításban vizsgálva Magyarországon van az egyik legnagyobb szükség új kihívó megjelenésére, a régió hasonló helyzetben lévő országaihoz, Csehországhoz vagy Szlovákiához hasonlóan.
A hatóság közleményében példaként hozza fel, hogy Ausztriában – egy Magyarországon is jelenlévő szolgáltatónál – havi 3500 forintnak megfelelő összegért elő lehet fizetni egy olyan csomagra, amely 1 gigabyte adatmennyiséget, 1000 SMS-t és 1000 belföldi percet tartalmaz. Magyarországon ugyanennél a szolgáltatónál – de a másik kettőnél is – 10 ezer forint felett kellene fizetni ugyanezért a szolgáltatásért. A hazai szolgáltatók dániai vagy angliai érdekeltségei által kínált tarifák szintén lényegesen versenyképesebbek.
Az NMHH felhívta a figyelmet arra is, hogy Ausztriában, Nagy-Britanniában és Dániában is négy országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltató van jelen. Az NMHH álláspontja szerint szükséges, hogy a jelenleginél olcsóbb, európai összehasonlításban is versenyképes tarifák legyenek a hazai lakossági mobilpiacon is.
Az unió versenyügyekért felelős biztosa valamennyi, a gazdaság fejlődésével összefüggő kérdés közül kiemelve külön figyelmet fordított a telekommunikációs szektor fejlődésének fontosságára. Szerinte a gazdasági növekedés újraindítása szempontjából a digitális gazdaság szerepe egyre inkább stratégiai fontosságú, ezért az Európai Unióban is a jövő egyik kulcskérdése a hatékony versenyélénkítés a telekommunikációs piac szereplői között – emelte ki az NMHH.
A biztos által elmondottakkal összhangban az NMHH a hazai telekommunikációs piac versenyének élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja. Ebben az NMHH minden szereplőre partnerként tekint, akinek fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése – hangsúlyozza közleményében a hatóság.
A Népszava hétfői számában írt arról, hogy várhatón heteken belül vissza kell majd adniuk a piaci mobilszolgáltatóknak – a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone cégeknek – a tavalyi árverésen elnyert frekvenciáikat az NMHH-nak, és ugyanezt kell tennie az állami mobil társaságnak, az MPVI Zrt.-nek is. A Kúria február végén meghozott ítélete ugyanis semmissé tette az elmúlt év elején lezárt hullámsáv-aukció eredményét. (MTI)

Scroll To Top