NGM: rendben lezárult az éves gazdaságpolitikai konzultáció az IMF-fel és az EU-val

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint rendben lezárult az éves gazdaságpolitikai konzultáció a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) képviselőivel. Megjegyzik: az IMF és az Európai Bizottság 2011-es és 2012-es prognózisainál jelentősen kedvezőbb helyzetben volt a magyar államháztartás: 2011-ben szufficittel zárt, míg 2012-ben az előzetes adatok alapján valószínűsíthető, hogy az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiány érdemben 3 százalék alatt maradt.

Az NGM MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint
a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációja éves gazdaságpolitikai konzultációja keretében találkozott a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a PSZÁF vezetőivel és szakértőivel, valamint a pénzügyi szektor egyes szereplőivel.  A felek a látogatás részeként egyeztetést folytattak a 2013-as téli gazdasági előrejelzésről is.
A NGM leszögezi: a kormány által megtett lépések nem egyszeri jellegűek, (vagyis nemcsak egy-egy év gazdálkodását stabilizálják), hanem hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát. A hiány 3 százalék alatt tartása folytatódik, mivel Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett – olvasható a tárca közleményében.
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja az IMF Alapokmány IV cikkelye szerinti éves gazdaságpolitikai konzultáció, illetve az EU/IMF 2008. októberi hitelnyújtásához kapcsolódó utólagos monitoring vizsgálat céljából tartózkodott 2013. január 16-28. között Budapesten. (MTI)

Scroll To Top