NGM: erősödő együttműködés a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a magyar kormány és a német-magyar kamara között meglévő kapcsolat további erősítéséről, a jövőbeli együttműködési lehetőségekről egyeztetett Dale A. Martinnal, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara új elnökével – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

Az NGM közleménye szerint a megbeszélés során a magyar fél kinyilvánította, hogy a kormányzat nagy jelentőséget tulajdonít a magyar-német gazdasági együttműködés további fejlesztésének, és ennek jegyében a kormány kész a párbeszéd fenntartására, a felmerülő problémák megvitatására a német vállalatokkal és a kamarával.
A német érdekeltségű vállalatok általánosságban elfogadják és elismerik a magyar kormánynak a költségvetés stabilizálása és az eladósodás mérséklése érdekében tett intézkedéseit, továbbá elégedettek a foglalkoztatáspolitikában végrehajtott reformokkal, a magyar kormány által megalkotott új Munka törvénykönyve rugalmas szabályozásával.
A kamara tavaszi konjunktúra-felmérésében kifejezésre juttatott pontok mellett egyeztették a hazai üzleti környezetet javító, beruházásösztönző kormányzati intézkedéseket. Így többek között az adminisztrációs terhek csökkentése, a beruházásokhoz kapcsolódó engedélyezési eljárások egyszerűsítése, a stratégiai megállapodások és az állami támogatások kiépült rendszere is szóba került a megbeszélésen, amelynek eredményeként a magyar kormány és a német-magyar kamara között a jövőben évente három alkalommal vezetői szintű egyeztetést tartanak – olvasható a közleményben.
Varga Mihály javaslatára emellett létrejön egy 3-3 tagú, havonta ülésező közös munkacsoport is, amely a kormány és a kamara közötti együttműködés tapasztalatait és lehetőségeit vizsgálja.
Németország Magyarország elsőszámú gazdasági partnere, és a tavalyi év különösen sikeres évnek tekinthető a két ország között fennálló gazdasági kapcsolatok szempontjából: a Németországba irányuló magyar kivitel 2012-ben először haladta meg a 20 milliárd eurót, míg a német vállalkozások eddig közel 21 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon.
Németország részesedése Magyarország külkereskedelmi forgalmában eléri a 25 százalékot, a Magyarországon végrehajtott külföldi közvetlen tőkebefektetések állományát tekintve pedig megközelíti a 30 százalékot. (MTI)

Scroll To Top