NGM: a kormány célja a készpénzhasználat visszaszorítása

A kormány a feketegazdaság visszaszorításához szükséges eszköznek tartja a készpénzhasználat korlátozását, ezzel is élénkítve a gazdasági versenyt – mondta Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden.

A Napi Gazdaság által rendezett, A jövő fizetőeszközei című konferencián a helyettes államtitkár kifejtette: Magyarországon az uniós átlagnak 48 százaléka a kereskedőknél, vendéglátóhelyeken működő POS terminálok száma, ennek oka a kereskedők által fizetendő magas bankközi jutalék.
A pénzügyi tranzakciós illeték növelésének hétfői bejelentése nem veti vissza a kártyaforgalmat, mivel továbbra is drágább lesz a készpénzfelvétel, mint a kártyás fizetés, viszont mindkettő terhe emelkedni fog – mondta egy kérdésre válaszolva Kisgergely Kornél.
Az illeték növelését azért javasolta a kormány, mivel az idei költségvetés készítésekor kalkuláltnál jóval kisebb a bevétel ebből. A kincstár folyamatosan fizeti a kalkulált összeget, míg a bankoktól csak a fele bevétel érkezik – érvelt a helyettes államtitkár.
A bankközi jutalék belföldön magasabb a határon átnyúló jutaléknál, ezért kellene azt az államnak szabályoznia. A szaktárca, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az MNB készített már tervezetet a kereskedői költségek csökkentésére, de annak parlamenti beterjesztésével megvárja a július közepén megjelenő uniós irányelvet. A magyar elképzelés az, hogy a belföldi jutalék ne legyen több, mint a határon átnyúló jutalék uniós átlaga.
Kisgergely Kornél úgy vélte, hogy ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés a bankközi jutalékot szabályozó törvényt, és azt jövő januártól lehet alkalmazni.
A díjak konkrét mértékéről Martinovic Boris, a GVH vizsgáló főtanácsosa beszélt a konferencián. Idézett egy két évvel ezelőtti MNB tanulmányból, amely szerint 0,18 százalékos bankközi jutaléknál nem lesznek veszteségesek a pénzintézetek, míg 0,2-0,3 százalékos határon átnyúló jutaléknál már nyereségesek. A jutalék korlátozása – ugyancsak az MNB tanulmánya szerint – kompenzálható az éves kártyadíj 500 forinttal történő megemelésével.
Az eddig lezajlott versenyfelügyeleti eljárások után a MasterCard és a VISA is a betétnél 0,2 százalékban, a hitelnél pedig 0,3 százalékban korlátozta a határon átnyúló bankközi jutalékot – tette hozzá a főtanácsos. (MTI)

Scroll To Top