NFM: új pályázati felhívás innovatív technológiák megvalósítására

 Megjelent a NER300 program újabb pályázati felhívása: az Európai Bizottság a program keretében közzétett új pályázatával olyan innovatív technológiák erőművi projektjeinek megvalósítására biztosít támogatást, amelyek a szén-dioxid biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására, valamint intelligens hálózatok fejlesztésére irányulnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteki közleményében kiemeli: az uniós társfinanszírozásban megvalósítandó beruházások teljes pályázati dokumentációinak beküldési határideje 2013. július 3. Az Európai Bizottság várhatóan 2014 nyarán dönt a nyertes projektekről.
A tagállamok a hivatalos pályázati kihirdetést követően kezdik meg projektjeik pályázati előkészítését.
Az eredményes felkészülés és részvétel támogatása érdekében az NFM április 15-én NER300 pályázati fogadóórát tart. A pályázók munkáját segítő esemény célja a program követelményeinek és a pályázat menetének bemutatása, a korábbi forduló szakmai tapasztalatainak megosztása.
Tagállamonként összesen három projekt projektet lehet benyújtani a felhívásra.
A magyarországi projektek szükséges előminősítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzi az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával. A szaktárca a folyamatról szóló részletes tájékoztatást és a pályázathoz szükséges adatlapot, információs dokumentumokat a kormányzati honlapon teszi majd közzé – olvasható a közleményben.
Az NFM közli, hogy az előző kiírás jelentős magyar sikerrel zárult: a benyújtott hazai projekt 39,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyert. Az EU-FIRE Kft. és a Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőművének létesítésével innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújuló energia projekt közül választotta ki az Európai Bizottság. (MTI)

Scroll To Top