NFM: nő a zöld közbeszerzések aránya Magyarországon

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a 10 százalékot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A tárca közleménye szerint Jánosi Andrea, az NFM közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fenntartható közbeszerzés aktualitásairól szóló csütörtöki budapesti konferenciáján egyebek mellett arról is beszélt, hogy az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két évük van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék.
A zöld közbeszerzések 10 százalékos arányával Magyarország a középmezőnybe tartozik Európában, de a kormány azon dolgozik, hogy minél jobb helyet érjen el az ország ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre kell elérni – ismertette az NFM.
A konferencián nyolc országból tizennégy, az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt.
Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása az MKIK feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet.
A fórum célja az volt, hogy a magyar és külföldi előadók a projekteredmények és jó gyakorlatok bemutatásával átfogó képet nyújtsanak a fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről – közölte a minisztérium.
A rendezvényen ismertetett Budapest Taxi projekt keretében beszerzett autóknak köszönhetően Budapest lett a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxitársaság működik – olvasható a fejlesztési tárca közleményében.(MTI)

Scroll To Top