Nepáli földrengés – Áldozatok, károk Tibetben

Legkevesebb 24 kínai állampolgár halt meg a szomszédos Nepálban történt pusztító erejű földrengés, illetve az utórengések következtében. Tibetben legalább 20-an vesztették életüket, több tucatnyi ember hollétéről nem tudnak, körülbelül 12 ezer embert kellett evakuálni.

A 3900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő kínai Sigatzéban, amelyet egy a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű utórengés rázott meg, több mint 1200 ház dőlt romba és csaknem 10 ezer sérült meg. Utak váltak járhatatlanná, a térségben időlegesen megszakadt az áramellátás és a távközlési összeköttetés. Ugyanitt 54 templomot ért kár. A helyszíni jelentések szerint mindenki az esetleges további utórengésektől fél.
Ezekre a területekre már elindították a segélyeket, a sátrakat, a meleg kabátokat, takarókat, összecsukható ágyakat és hálózsákokat. A regionális kormányzat főleg élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet juttat a rászorulóknak. A szállítási minisztérium 10 millió jüant (450,6 millió forint) helyezett a tibeti alapba.
Sajtóbeszámolók szerint az érintett kínai területeken vasárnap vagy hóesésben, vagy esőben kellett a mentőknek a helyszínen dolgozniuk, a hegyomlások, a földcsuszamlások okozta károkat, útakadályokat elhárítaniuk.
Pekingben a kormányzati intézmények vezetői rendkívüli – a külügyminiszter által elnökölt – ülésen döntöttek a Nepálnak nyújtandó segítségnyújtás felgyorsításáról, valamint az ott rekedt kínai állampolgárok, illetve szervezetek biztonságát szolgáló lépésekről.
Vasárnap már több mint 600 kínai állampolgárt különgépekkel hazaszállítottak.
Peking a szomszédos himalájai államba egészségügyi és mentőcsoportokat küld, amelyek közül több már meg is érkezett a helyszínre. A sátrak, áramfejlesztő generátorok, víztisztító berendezések és orvosi eszközök útba indítása ugyancsak megkezdődött. A kínai kormány 20 millió jüan (1 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt is felajánlott Nepálnak.(MTI)

Scroll To Top