Nemzetbiztonsági bizottság: Tovább mélyülő konfliktusról van szó Ukrajnában

Továbbra is elhúzódó és mélyülő konfliktusról van szó Ukrajnában – tájékoztatták a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok képviselői az Országgyűlés szakbizottságát szerdán Budapesten.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a zárt ülés után újságíróknak úgy nyilatkozott: a szomszédos országban a háború eszközei kiszélesedtek, egyre inkább totális eszközökkel zajlik a harc, egyre több a halálos áldozat. Mint megjegyezte: már légvédelmi rakétákról is szó van, és egyre több határon átszivárgó idegen nemzetiségű, nem ukrán vagy orosz katona vesz részt a harcokban.
Kárpátalján nincs mozgósítás, az ottani magyarság katonai értelemben jelenleg nincs közvetlen veszélyben – emelte ki Molnár Zsolt, ugyanakkor hozzátette: egy ilyen elhúzódó válság esetén már mindenre kiterjedő hatásokkal kell számolni.
Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elmondta: külön tájékoztatást kért arról az atomvonatról, amely Magyarországról kiégett, illetve sérült fűtőelemeket szállítana Oroszországba. A képviselő azt mondta: e tekintetben nem nyugodt, mivel nem azt a választ kapta, hogy amíg a helyzet instabil – márpedig: mint megjegyezte láthatóan hosszú távra erre kell készülni -, addig leállítják ezt a projektet.
Egyelőre vizsgálják a biztonságos útvonal lehetőségét – mondta Szél Bernadett, aki folyamatos tájékoztatást kért a fűtőelemek mozgásáról.
Az LMP-s képviselő külön aggasztónak nevezte, hogy “az üzleti érdek előkerült a beszámolóban”. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajnában ilyen helyzet van, bármiféle nukleáris szállítmány induljon a térségbe.(MTI)

Scroll To Top