Németországban csökkentek a fogyasztói árak augusztusban havi szinten

Augusztusban a várakozásoknak megfelelően alakult a németországi infláció, azaz havi összevetésben csökkentek a fogyasztói árak, éves szinten pedig nem változtak.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjára pénteken felkerült adatok szerint augusztusban a fogyasztói árindex havi bázison 0,1 százalékkal csökkent, éves alapon pedig nem változott, 0,0 százalékon állt.
Az előző hónapban, júliusban a fogyasztói árindex havi bázison 0,5 százalékkal csökkent, éves bázison pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.
A Destatis szerint az infláció augusztusi alakulását részben a koronavírus-válság negatív gazdasági következményeinek tompítására júliustól bevezetett áfacsökkentés befolyásolta.
Augusztusban éves bázison az energiaárak 6,3 százalékkal csökkentek, az élelmiszerárak 0,7 százalékkal emelkedtek, a szolgáltatások ára pedig 1,0 százalékkal ment fel. Júliusban az energiaárak éves csökkenése 6,7 százalékos volt, az élelmiszerárak és a szolgáltatások árai pedig egyaránt 1,2 százalékkal emelkedtek.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban havi bázison a vártnak megfelelően, 0,2 százalékkal csökkent a júliusi 0,5 százalékos havi csökkenés után, éves bázison pedig 0,1 százalékkal csökkent a változatlan júliusi érték után.(MTI)

Scroll To Top