Németország mértékletes takarékossággal támogatja a gazdasági növekedést

Németország “mértékletes takarékossággal” kívánja támogatni a gazdasági növekedést; Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szilárdan hisz abban, hogy Franciaország is hamarosan túlteszi magát a válságon.

“Németországban nem lesz sem konjunktúra-élénkítő program, sem pedig megtakarítási program” – idézi a német Die Welt napilap Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek a német Süddeutsche Zeitung és a francia Le Monde lapnak adott interjúját.
Az interjúban a pénzügyminiszter kifejtette, hogy a német kormány mértékletes takarékossággal kíván a gazdasági növekedés mögé állni. Eladósodással finanszírozott konjunktúra-élénkítő programot szerinte csak krízishelyzetben, mint kivételes eljárást lehet alkalmazni, de ha a szuverén adósságszolgálat jut válságba, ennek sincs semmi értelme.
Wolfgang Schäuble nem osztja azokat az aggodalmakat, hogy Franciaország is adósságszolgálati válságba bonyolódhat. “Teljes mértében bízom Franciaországban. Erős ország, képes megoldani a problémáit” – fogalmazott az interjúban. Kifejezte azonban, hogy gyorsabb előrehaladást szeretne látni mindkét országban az adórendszerek harmonizálásában.
Európa esetében pedig a német pénzügyminiszter a deviza-, költségvetési és adózási unió létrehozásában szeretne hamarabb eredményt látni az egykori francia államelnök, Valery Giscard d’Estaing által kitűzött 2030-as célnál.
Wolfgang Schäuble az interjúban igyekezett lehűteni a Ciprus gyors pénzügyi megmentésével kapcsolatos várakozásokat. “Egyáltalán nem tartunk még ott, hogy egy mentőcsomagról dönthetnénk” – fogalmazott. Először meg kell vizsgálni, hogy a ciprusi probléma jelent-e egyáltalán veszélyt az euróövezet egészére nézve. Ez az előfeltétele annak, hogy pénzeszközöket szabadíthassunk fel számára az euróövezeti mentőalapból.
Jelenleg egy 17 milliárd eurós mentőcsomagról folynak tárgyalások Ciprus és az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az úgynevezett “trojka” között. Ebből az összegből 10 milliárd a görög pénzintézetekkel szorosan összefonódott helyi bankok feltőkésítését szolgálná.
Egyes európai intézmények azt vetik Ciprus szemére, hogy laza pénzügyi ellenőrzésével hatalmas, Oroszországból befolyt pénzösszegek elhelyezését tette lehetővé. Schäuble ezzel kapcsolatban az interjúban megjegyezte, hogy újabban “orosz polgárok meglepően magas összegeket utalnak vissza ciprusi számláikról Oroszországba”. (MTI)

Scroll To Top