Németország kész részt venni a romániai NATO-vezénylési központ létrehozásában - Gazdasagportal.hu

Németország kész részt venni a romániai NATO-vezénylési központ létrehozásában

Németország készen áll arra, hogy részt vegyen Romániában a NATO-erők integrációját szolgáló egységek és a hadosztály szintű nemzetközi NATO-vezénylési központ létrehozásában – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a román Hotnews.ro hírportálnak.

Az internetes lap vasárnap közölt interjút a német diplomácia vezetőjével abból az alkalomból, hogy Steinmeiert hétfőn hivatalos látogatásra Bukarestbe várják.
A tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében Románia vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban és az országban két vezénylési központot hoznak létre a NATO gyorsreagálású erői számára.
Az ukrajnai helyzetről Steinmeier azt mondta, a második minszki megállapodás után az ukrán hadsereg és a szakadárok is végre elkezdték visszavonni nehézfegyvereiket. “Lassú, nehézkes folyamat ez, nem kizárt, hogy lesznek visszaesések, de tévedés azt hinni, hogy a szankciók, vagy akár a fegyverszállítmányok gyógyírt jelenhetnek az ukrajnai válságra” – jelentette ki a német külügyminiszter.
Steinmeier elmondta: román kollégájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítéséről fog tárgyalni Bukarestben, ugyanakkor “visszatér” Nagyszebenbe, hogy részt vegyen a Romániai Németek Demokrata Fóruma (DFDR) megalakulásának 25. évfordulóján. Felidézte: 2007 szilveszterén Nagyszebenben, a helyi lakosokkal együtt ünnepelte Románia belépését az Európai Unióba.
A gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta: Romániában komoly fejlődési lehetőségeket lát, ahol a német cégek motivált és jól képzett munkaerőt találnak. Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy Európában nagy a konkurencia – tette hozzá.
Steinmeier rámutatott: Románia csak úgy tud vonzóbbá válni a német befektetők számára, ha fejleszti infrastruktúráját, növeli a jogbiztonságot és méltányosabbá teszi közbeszerzési eljárásait.
Berlin a romániai német nyelvű oktatást a tanároknak nyújtott bérkiegészítéssel támogatja – közölte Steinmeier.
Bukarest külpolitikájában – az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerség mellett – egy Berlinhez való közeledés is érzékelhető, amióta novemberben a német kisebbség soraiból származó Klaus Iohannist választották Románia elnökévé. Iohannis február végén tett hivatalos látogatást a német fővárosban.(MTI)

Scroll To Top