Német választások – Londoni elemzők: nagykoalícióval járna jól az európeriféria

A bajor választások kimenetele megnövelte annak az esélyét, hogy a szövetségi szintű németországi parlamenti választások után a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták nagykoalíciója alakít kormányt, amivel valószínűleg jobban járnának az európeriféria gazdaságai, bár túlzott német nagyvonalúságra ezután sem számíthatnak – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics európai gazdaságokra szakosodott közgazdászai kiemelték, hogy a jelenlegi koalíciós partner, a liberális FDP támogatottságának zuhanása miatt Angela Merkel kancellárnak jó eséllyel új koalíciót kell kötnie a vasárnapi országos választások után, ha kormányon akar maradni.
Mivel a felmérések alapján az SPD-nek és a zöldeknek szintén nem lesz meg a szükséges többségük még együtt sem, a legvalószínűbb az, hogy a szociáldemokraták végül belemennek a nagykoalícióba.
Egy ilyen koalíción belül az SPD várhatóan kitartana a tehetősebbek magasabb adóztatása mellett, és ebből finanszírozná az állami beruházások élénkítését, jóllehet Merkel ezt erőteljesen ellenzi, és arra van nagyobb esély, hogy ebben a kérdésben az ő álláspontja kerekedik felül – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szerint ugyanakkor a szociáldemokraták nagyobb valószínűséggel érnének el engedményeket az országos szintű minimálbér ügyében, az európerifériával kapcsolatban pedig a növekedést inkább pártoló német kormányzati hozzáállás alakulhat ki.
A Capital Economics szakértői hangsúlyozzák azonban, hogy még az SPD is ellenzi az adófizetők pénzéből finanszírozott folyamatos átutalásokat, amelyekre ezeknek az országoknak szükségük van, és a szociáldemokraták ragaszkodnak ahhoz is, hogy az euróövezet perifériális gazdaságainak bankrendszereit ne más eurógazdaságok kormányainak „összedobott pénzéből” oldják meg.
A cég kidolgozott egy forgatókönyvet egy baloldali – „vörös-vörös-zöld” – német koalíció esetére is. A ház londoni elemzői szerint azonban egy ilyen kormánytól sem lenne várható komoly változás Németország költségvetési alapállásában, mivel az SPD, a zöldek és a Baloldal – jóllehet mindannyian növekedésösztönzőbb politikát szorgalmaznak az európerifériával kapcsolatban – „nagyon halványan részletezett” elképzeléseik vannak arról, hogy ez pontosan mit is jelentene.
Tekintettel arra, hogy a német közvélemény erőteljesen támogatja Merkel kancellár kemény politikáját az euróvezet perifériájával szemben, nem valószínű, hogy bármilyen összetételű német kormány nagyon eltávolodna az eddigi hozzáállástól, és így nem várható, hogy Berlin radikális mértékben nagyvonalúbbá válna a valutaunió déli szárnya iránt – jósolták választási forgatókönyveikben a  Capital Economics londoni szakelemzői.(MTI)

Scroll To Top