Német alkancellár: A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett

“A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett” – értékelte az ausztriai államfőválasztást vasárnap este Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

A német alkancellár Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével “nagy kő esett le egész Európa szívéről”.
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte “világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal” utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert.
Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson “a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége”.
Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok “világos Európa-párti üzenetet” küldtek a világnak.
Az FPÖ “a félelemre és hazugságokra” építette kampányát, és “kudarcot vallott” – tette hozzá Manfred Weber.
A CSU-s politikus kiemelte: “szembe kell szállnunk a populistákkal és le kell lepleznünk őket”.
A német Zöldek társelnöke, Simone Peter szerint Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy “meg lehet állítani a jobboldali uszítókat”.
Továbbra is ki kell tartani a “kozmopolita Európa” mellett – emelte ki Simone Peter Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy az osztrák Zöldek egykori társelnöke választási győzelmének napja “jó nap Ausztriának és Európának”.(MTI)

Scroll To Top