Nem változott a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Nem változott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 218 ezer volt a június 1-jén zárult héten.
Már a 222. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 2500-zal 215 ezerre süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 20 ezerrel, 1 millió 682 ezerre emelkedett a május 25-én zárult héten. Már a 112. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 1 millió 672 ezer 750-re csökkent. Ez a szám a 109. hete áll kétmillió alatt.
Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Áprilisban is a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig közel öt évtizedes mélypontra süllyedt. A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma áprilisban 263 ezerrel, márciusban pedig 189 ezerrel emelkedett. A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent áprilisban, míg márciusban és februárban 3,8 százalékon állt a mutató.
A májusra vonatkozó adatokat pénteken hozzák nyilvánosságra. Elemzők áprilishoz hasonlóan májusra is 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.(MTI)

Scroll To Top