Nem megy jól a Raiffeisen Banknak

A tavalyinál több mint 60 százalékkal kevesebb nyereséget jelentett a Raiffeisen Bank International csütörtökön az idei első félévről.

A konszernszintű adózott nyereség 277 millió euró volt 2013 első félévében, 60,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 első hat hónapjában. Az adózás előtti eredmény 467 millió euró volt, 460 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.
A profit csökkenését a bank elsősorban a tavalyi első félévre eső, 272 millió eurót kitevő egyszeri hatásokkal magyarázza, értékpapírok eladásával és hibrid tőkeelemek visszavásárlásával. Az adózás utáni eredmény csökkenésében a nagyobb adóterhek játszottak közre a bank közlése szerint.
Pozitívan befolyásolta ugyanakkor az eredményt, hogy a nettó kamatmarzs emelkedett, 42 bázisponttal, 3,06 százalékra.
„A kihívást jelentő keretfeltételek alapján nem vagyunk elégedetlenek az eredménnyel. Főként a jobb kamatmarzs és az emelkedő üzemi eredmények adnak okot a bizakodásra, a konjunktúra élénkülésének jeleivel együtt” – szögezte le Karl Sevelda vezérigazgató a közleményben.
A második negyedévről 120 millió euró eredményt jelentett az RBI, ami 30 százalékkal volt alatta az előző év azonos időszakában elért eredménynek.
A Raiffeisen Magyarországról 83 millió euró adózás utáni veszteséget jelentett, 2012 első félévében 82 millió euró volt a leányvállalat negatív eredménye.
Veszteséges lett a Raiffeisen Szlovéniában is, ahol 11 millió euróval csúszott mínuszba az adózás utáni mérleg. Csehországban és Szlovákiában csökkent az RBI nyeresége.
A brit Financial Times a hónap elején arról számolt be, hogy az RBI terjeszkedési erőfeszítéseit hat piacra: Oroszországra, Lengyelországra, a Cseh Köztársaságra, Szlovákiára, Romániára és Ausztriára összpontosítja. Lassítani készül növekedését Délkelet-Európában, „zsugorítani” Szlovéniában, és Sevelda megfogalmazása szerint „nincs nagy kedvük a növekedéshez” Magyarországon sem.
A féléves mérleg szerint a nem fizető hitelek aránya konszernszinten 9,9 százalék volt, 0,1 százalékponttal magasabb, mint 2012 év végén.
Az RBI továbbra is lehetségesnek tartja a tőkeemelést a második félévben.(MTI)

Scroll To Top