Nem lesznek piacmozgató hazai makroadatok a jövő héten

A jövő héten megjelenő hazai makrogazdasági adatok egyike sem lesz piacmozgató hatású, így leginkább a külföldi piacok hangulata és az azokat befolyásoló nemzetközi események alakíthatják a hazai piaci folyamatokat.

Kedden a februári ipari termelői árindexet közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, januárban átlagosan 1,0 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak tavaly januárhoz képest. Ezen belül a belföldi értékesítés árai 4,4 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak pedig 0,9 százalékkal emelkedtek. A tavalyi év egészében 0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak.
Szerdán jelenik meg a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által havonta publikált feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index márciusi értéke. Februárban a mutató 54,9 ponton állt, 0,6 százalékponttal javult az előző hónaphoz képest. A megelőző 12 hónapban egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, a bővülés pedig februárban már tizenkilencedik hónapja tartott.
Szintén szerdán teszi közzé a KSH a januári külkereskedelmi forgalom részletes adatait, valamint a kormányzati szektor 2014. IV. negyedévi bevételeinek és kiadásainak statisztikáját.
A március közepén közölt első becslés szerint az idén januárban 691 millió euró volt a külkereskedelem exporttöbblete, ez 184 millió euróval magasabb, mint a múlt év első hónapjában. A januári kivitel 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 6,841 milliárd eurót tett ki, míg a behozatal 1,0 százalékkal nőtt és 6,150 milliárd euró volt. Elemzők az idén az import erőteljesebb növekedésére számítanak a lakossági fogyasztás élénkülése miatt.
A kormányzati szektor bevételeiről és kiadásairól negyedévente közöl adatokat a statisztikai hivatal. A legutóbbi közlés szerint 2014. harmadik negyedévében 108,6 milliárd forint volt a kormányzati szektor hiánya, az első három negyedéves deficit pedig 573,4 milliárd forintot tett ki. A kilenc havi hiány összege a GDP 2,6 százalékával egyezett meg, és 96,6 milliárd forinttal, a GDP arányában 0,4 százalékponttal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.(MTI)

Scroll To Top