Nem az euró bevezetése a legégetőbb kérdés a hazai gazdaságot illetően

Samu János, a Concorde elemzési üzletág vezetője úgy véli, van pozitív hatása az euró bevezetésének, de nem ez az egyetlen út a fejlődéshez. A külföldi befektetéseket hazánkba a kiszámítható szabályozás, a jogbiztonság, a vállalkozásokat támogató intézményrendszer hozza el.

Magyarországnak erős kapcsolata van az eurózónával, hiszen sok külföldi cég van hazánkban, akik egymást közt euróban számolnak el. Ez viszont jogi kapcsolatot még nem jelent. Vita tárgyát képezi, hogy a függetlenséggel vagy a közös fizetőeszközzel jár-e jobban hazánk, és mikor jön el az euró bevezetésének ideális időpontja.

Samu János, a Concorde elemzési üzletág vezetője úgy véli, hogy nagyobb a szabadságfoka egy átmenetileg önálló gazdaságpolitikának abban, hogy a jelenlegi közepes jövedelmi szintről felemelje az országot, mintha most vezetnénk be az eurót. Ezzel nem a teljes bevezetést utasítja el, hanem azt mondja, hogy ki kell használni a függetlenség adta lehetőségeket a felzárkózáshoz.

Jelenleg egy kétsebességes Eu van kirajzolódóban, ahol viszont sokan, így például a csehek is, inkább a mageurópához csatlakoznának. Hogy ez mennyire jelentene versenyhátrányt, a szakember válasza szerint befolyásoló erővel bírna ugyan, ám sokkal fontosabb, hogy kiszámítható jogi környezetet, a vállkozásokat támogató intézményrendszert alakítsunk ki.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top